An approach to process improvement in industry - Sennaroğlu, Bahar (My University, 2001)
Bu tezin amacı, istatistiksel analiz tekniklerini kullanarak deney tasarımı sonucu elde edilen verilerden bilgi üretmek ve bu bilgiyi kullanarak prosesi anlamak ve proses iyileştirme için en uygun proses parametre değerlerini belirlemektir. Deney tasarımı ve analizi teknikleri kullanılarak dört farklı endüstriyel prosese ait deney verileri analiz edilmiştir. Bu prosesler, termoplastik elyaf yerleştirme prosesi, akımsız bakır kaplama prosesi, yıkama prosesi ve tekstil boyama prosesidir. İlk bölümde, deney tasarımı kavramı tanıtılmış ve tarihçesi verilmiştir. İkinci bölümde, deney tasarımı metodlarının özeti verilmiş ve tezde kullanılan analiz metodları tanıtılmıştır. Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı bölümler deney tasarımı ve analizi metodlarının dört endüstriyel prosese uygulanmasını içermektedir. Üçüncü bölümde iki-faktörlü faktöriyel tasarım kullanılmıştır. Analiz, çok bağımlı değişkenli varyans analizi, bir bağımlı değişkenli varyans analizi, çoklu karşılaştırmalar, ilişki grafikleri, bağımlı değişken yüzey grafikleri ve kutu diyagramları gibi sayısal ve grafiksel metodlar kullanılarak yapılmıştır. Dördüncü bölümde tekrarsız iki-seviyeli dört-faktörlü faktöriyel tasarım kullanılmıştır. Deney verisi, ortalamaya ve değişkenliğe olan etkilerin belirlenmesini sağlayan metodlar kullanılarak analiz edilmiştir. Beşinci bölümde ayrışımı VI olan tekrarsız iki-seviyeli altı-faktörlü kesirli faktöriyel tasarım kullanılmıştır. Veri analizi için varyans analizi, ana etki ve ilişki grafikleri ve dağılım grafiği kullanılmıştır. Altıncı bölümde ayrışımı IV olan tekrarsız iki-seviyeli altı-faktörlü kesirli faktöriyel tasarım kullanılmıştır. Veri analizi için varyans analizi, dağılım grafikleri ve önemli faktörler ve ilişkiler tablosu kullanılmıştır. Yedinci bölümde çalışma ile elde edilen sonuçlar ve sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.

The aim of this dissertation is to use a collection of statistical techniques for extracting information from experimental data which in turn will be used to understand the process and to determine optimum operating conditions for the purpose of process improvement. The experimental data from four different industrial processes were analyzed using experimental design and analysis techniques. These processes are thermoplastic fiber placement process, electroless copper plating process, washing process and textile dyeing process. In the first chapter, experimental design concept is introduced and literature survey is presented. In the second chapter, a summary of experimental design methods is given and the analysis methods used in this dissertation are presented. The third, fourth, fifth and sixth chapters include the applications of experimental design and analysis methods to four industrial processes. In the third chapter, the design employed is a two-factor factorial design. The analysis was carried out using those numerical and graphical methods which are multivariate analysis of variance, univariate analysis of variance, multiple comparisons, interaction plots, response surface plots, and boxplot diagrams. In the fourth chapter, the design used is an unreplicated two-level four-factor factorial design. The experimental data were analyzed using the methods for identification of location and dispersion effects. In the fifth chapter, the selected design is an unreplicated two-level six-factor fractional factorial design of resolution VI. For the data analysis, analysis of variance, main and interaction effects plots and scatter plot were used. In the sixth chapter, the selected design for the experiment is an unreplicated two-level six-factor fractional factorial design of resolution IV. For the data analysis, analysis of variance, scatter plots, and table of significant factors and interactions were used. The seventh chapter presents the results obtained from this dissertation and suggestions for further studies.
Keywords: ENDÜSTRİ-ÜRÜNLER-TASARIM