Halkla ilişkiler disiplini ve lobicilik: ABD’de gerçekleştirilen Türk ve Ermeni lobi faaliyetlerinin karşılaştırılmasına yönelik bir inceleme - Memmedova, Aynur (My University, 2012)
Bir kurum, bir ülke, bir ürün vs. ile hedef kitlesi arasında iyi niyet oluşturma ve kamuoyu nezdinde olumlu imaj meydana getirme ve var olan olumlu imajlarını sürdürme amacına yönelik olarak yapılan iletişim faaliyetlerinin bütünü olan halkla ilişkilerin faaliyetleri içerisinde, bu amaçlarını gerçekleştirebilmek için yasama ve yürütme organlarına yönelik olarak değişik yöntemlerle yürütülen çalışmalarını içeren lobicilik, halkla ilişkilerin kapsamlı ve etkin bir faaliyet alanıdır. Araştırma, ABD'de faaliyetlerini yürütmekte olan Ermeni lobi kuruluşlarının çalışmalarını değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmamızın amacı Ermeni lobi kuruluşlarının Amerika Birleşik Devletlerinde yürüttükleri lobicilik faaliyletlerindeki başarılarına etken olan şartların neler olduğunu ortaya koyarken, bu faaliyetlerin etkisiyle Türkiye ABD ilişkilerinin hangi koşullarda şekillendiğinin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Ermeni lobi hareketlerinin araçları, seslerini ulusal parlamentolar ve uluslararası platformlarda duyurabilmektir. Hedefleri ise; Ermeni milliyetçiliğini unutturmamak, etkili devletlerin parlamentolarında “soykırım”ı tescil edecek kararlar çıkarttırmak, Türkiye’den toprak ve tazminat talebinde bulunmaktır. Türkiye, Ermeni iddialarını kabul etmemekte, bu konunun tarihçiler tarafından çözümlenmesi gerektiğini dile getirmekte, ayrıca Ermenistan’ın Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tanımasını, Ermenistan Anayasası’nda Batı Ermenistan diye vurgulanan Türk toprakları ile ilgili maddenin değiştirilmesini, Karabağ sorununun çözümlenmesini beklemektedir. Ermeni lobisinin güçlü olduğu ülkelerde, Ermeni “soykırım”ı tasarılarının yasalaştırılması yoluyla, Türkiye, uluslararası ilişkiler arenasında yalnızlığa itilmekte; Ermeni lobilerinin yürüttüğü tek taraflı propaganda sayesinde Ermeni “soykırım”ı iddiaları karşısında istediği uluslararası desteği görememektedir. Türkiye’nin Ermenilerin yürüttüğü lobi ve propaganda faaliyetleri karşısında yeni dış politik girişimlere başvurması ve lobi faaliyetlerini güçlendirmesi zorunlu hale gelmektedir. Çalışmamızın; Ermeni lobi kuruluşlarının çalışmaları hakkında aydınlatıcı bilgiler sunarken, Türkiye'nin mevcut lobi politikalının değerlendirilmesine yardımcı olacağı ve bu alanda çalışmalar yürüten araştırmacılara yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Public relations is a communication activity which constitute goodwill between an Organisation, a country, or a product etc. and its target audience. And also public relations is, to manufacture affirmative public opinion and to maintain positive relations between them. This research was made for analyse the activities of the Armenian Lobby in the USA. The purpose of this research was to determine which terms effected the Armenian lobby's success and analyse these activities effects on the the relationships between United States of America and Turkey. The aim of Armenian lobby movements is to known by national parliaments and on international stage. Their goals are, not to make forget the Armenian nationalism, to make decree that declares the “genocide” in effective state parliaments and to demand land and indemnity from Turkey. However, the existence of diaspora organizations is relative to Turkish hostility. To normalize the relations with Turkey and resolve the Karabagh issue would not only provide the regional stabilization, but also be beneficial for Armenia. By legitimization of “genocide” draft at the states in which the Armenian diaspora is powerful, injects Turkey to loneliness on international stage, and because of unilateral propaganda that conducted by Armenian lobbies, Turkey can not get international support over Armenian “genocide” claims. It is necessary that Turkey should create new foreign policy interferences and empower the lobbying against the lobby and propaganda activities conducted by Armenians. We hope that; this research gives informative knowledges about the Armenian Lobbies activities in USA and realize the Turkey's current lobby policies to the researchers.
Keywords: Ermenistan_Halkla İlişkiler_Türkiye; Lobicilik; Türkiye_Halkla İlişkiler_Ermenistan