Milli mücadele döneminde Çorum ve çevresi - Ertan, Ayfer (My University, 2008)
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE ÇORUM VE ÇEVRESİ Uzun yıllar adından sürgün ve mülteci yeri olarak bahsettiren Çorum, Milli Mücadele’nin yaşandığı yıllarda da isyanlarla anılmıştır. Bu çalışma daha çok Milli Mücadele yıllarına yer vermiş, bölge halkının mücadeledeki yerini ortaya koymaya çalışmıştır. 1919- 1922 yılları arasında yaşanan Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal’in önderliğinde Türk halkının eşsiz mücadelesine sahne olmuştur. Anadolu’nun her köşesinde olduğu gibi Çorum halkı da bu mücadelede yerini almıştır. Anadolu’nun işgalinden sonra Çorum halkı işgale uğramamış bir bölge olmasına rağmen Anadolu halkının yanında yer almaya çalışmıştır. Ordunun yiyecek, giyecek ve asker ihtiyacının temininde çok önemli bir yere sahip olan Çorum çevresi aynı zamanda Ankara çevresinde çıkarılan isyanların genişlemesi ve yayılmasının engellemesinde de büyük bir rol oynamıştır. Belgeler ışığında incelenerek ortaya koyulan bu çalışma Çorum ve çevresinin Milli Mücadeledeki yerini ve önemini açıklamaya çalışırken aynı zamanda bu alanda yapılan en kapsamlı bir çalışma olmuştur

ÇORUM AND ITS VICINITY IN THE PERIOD OF NATIONAL STRUGGLE Çorum which was mentioned as a place of exile and refugee for years also was remembered with rebellions in the period of National Struggle. This study has included more National Struggle years and has tried to manifest the importance of common people in National Struggle. The Turkish war of independence which occured between 1919 and 1922 under the leadership of Mustafa Kemal, was the setting for unique struggle of Turkish people. Also, people of Çorum took place in this struggle as it happened every part of Anatolia. After occupation of Anatolia, people of Çorum tried to take a part next to people of Anatolia although it wasn’t an occupied region. The vicinity of Çorum which had an important role in the assurance of food, clothing and soldier of army also had a great role in preventing the spread of rebellions around Ankara. The study which has been formed under the shed of documents has tried to explain the place and importance of Çorum and its vicinity in National Struggle. Also, it has been the extensive study in this area.
Keywords: Çorum_Tarih; Şehir Tarihleri; Tarih