Lap-3 gelişim değerlendirme ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanması ve 48-72 aylık çocukların gelişimlerinin incelenmesi - Tunçeli, Hilal İlknur (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği'nin Türkçe'ye Uyarlanması ve 48-72 aylık çocukların gelişimlerinin incelenmesidir. İlk aşamada 48-72 aylık çocuklar için Türkçe uyarlaması yapılan LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. İkinci aşamada ise geçerlik ve güvenirliği yapılan ölçme aracı kullanılarak çocukların gelişimlerinin çeşitli demografik (cinsiyet, anne-baba yaş, eğitim ve çalışma durumu, kardeş sahibi olma durumu, okul öncesi eğitim alma ve devam etme süresi) değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma türünde tasarlanan araştırmada çalışma grubu amaçlı örnekleme yoluyla belirlenen İstanbul ili Kadıköy, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar ilçelerinde bulunan MEB'e bağlı anaokulu ve anasınıflarında öğrenim görmekte olan normal gelişim gösteren 351 çocuktan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği (The Learning Accomplishment Profile-3rd Edition) kullanılarak toplanmıştır. Kriter geçerliği için Marmara Gelişim Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerle ölçme aracının geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca çocukların gelişimlerinin çeşitli (cinsiyet, anne-baba yaş, eğitim ve çalışma durumu, kardeş sahibi olma durumu, okul öncesi eğitim alma ve devam etme süresi) değişkenler bakımından farklılaşma durumu incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği'nin Türk çocukları için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte çocukların LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği alt testlerinde elde ettikleri puanların cinsiyetlerine, anne-baba yaşa, kardeş sahibi olma durumuna göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Buna karşın anne-babanın öğrenim durumunun yükselmesi ve anne-babanın çalışıyor olması; okul öncesi eğitim alması ve eğitim alma sürelerinin çocukların gelişimini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.

The aim of this study is to perform validity and reliability study of LAP-3 Development Assessment Scale adopted to Turkish and examine the development of children aged between 48-72 months. In the first stage, the objective is to perform validity and reliability study of LAP-3 Development Assessment Scale adopted to Turkish for children aged between 48-72 months. In the second stage, using the tool, whose validity and reliability study is completed, evaluation of children's development in terms of various demographic (gender, parents' age, education and employment status, presence of siblings, pre-school education and its duration) variables will be performed. This study designed as a quantitative research model. The study group was formed by a total of 351 normally developed children who were studying in preschools affiliated to Ministry of National Education (Kadıköy, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar districts of Istanbul) Within the scope of the study; data were collected using the Personal Information Form and LAP-3 Development Assessment Scale. For the validity of the criteria, Marmara Development Scale was used. Also the variance in the variables of the children's development was assessed. The analysis results of the demographic variables in the research showed that the scores children got in the sub-tests of LAP-3 Development Assessment Scale did not depend on their gender, parents' age, presence of siblings. However, it was found that increases in parents' education level and their employment status; and pre-school education and its duration positively affects children's development.
Keywords: assessment; Çocuk gelişimi; Değerlendirme; development; early childhood; erken çocukluk; gelişim; LAP-3 development assessmentscale; LAP-3 GelişimDeğerlendirme Ölçeği; okul olgunluğu; Okul öncesi eğitim; school readiness; Türkiye