Makaleler ile Uluslararası Hukukun Sosyolojisine ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş - ERKİNER, HAKKI HAKAN (Seçkin Yayınevi, 2022)
Sunuş Bir hukuk dalının işlevini ve işleyişini kavramak için o hukuk dalının kişilerini ve kaynaklarını öğrenmek birinci koşuldur. Uluslararası Hukuk’un çalışma biçimini anlamak için de kişilerini ve kaynaklarını tanımak ilk aşamadır. Uluslararası Hukuk’un kişilerini araştırmanın en uygun bilimsel yöntemi ise Uluslararası Hukuk’un Sosyolojisi’ni incelemektir çünkü Uluslararası Hukuk, uluslararası toplumun ve hatta daha doğru bir ifade ile uluslararası topluluğun hukukudur ve uluslararası topluluk da her şeyden önce sosyolojik bir olgu ve gerçektir. Uluslararası Hukuk’un kaynaklarının araştırılmasına başlanırken ise Uluslararası Hukuk’un kaynaklarının oldukları gibi oluşmalarının nedenini anlamanın en doğru yolu Uluslararası Hukuk’un maddi kaynaklarının incelenmesidir. Bu bakımdan Uluslararası Hukuk’un kaynaklarını kavramanın en uygun bilimsel yöntemi de Uluslararası Hukuk’un Tarihi’ni incelemektir çünkü Uluslararası Hukuk’un maddi kaynaklarını araştırmak, Uluslararası Hukuk’un Tarihi’ni incelemeyi ve öğrenmeyi gerektirir. Öyleyse Uluslararası Hukuk’u tanımayı amaçlayan bir öğrenime veya okumaya Uluslararası Hukuk’un Sosyolojisi’ni ve Uluslararası Hukuk’un Tarihi’ni öğrenmek veya okumak ile başlamak doğru ve amaca elverişli bir bilimsel ve akademik yöntem olmaktadır. Bu nedenle eldeki Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımızı büyük bir özen ve emekle oluşturarak uluslararası hukuk öğrencilerinin ve uluslararası hukuk okuyucularının ilgisine ve faydasına sunduk. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımız on yılı aşkın süredir lisans ve lisans üstü (yüksek lisans ve doktora) uluslararası hukuk derslerinde de okuttuğumuz ve yakından incelediğimiz yayımlanmış hakemli akademik makalelerimizden oluşmaktadır. Kitapta yer alan makaleler sırasıyla: \"Uluslararası Topluluk Kavramı\"; \"Uluslararası Hukukta Uluslararası Topluluk Kavramının Başlıca Görünümleri\"; \"Grotius Öncesinde İlk Modern Uluslararası Hukuk Düşüncesinin Oluştuğu Tarihsel Koşullar ve Erken Klasik Dönemdeki Öğreti\" ve \"Uluslararası Hukuk Düşüncesinde Klasik Öğretinin Kuruluşu: Hugo Grotius ve Postgrotien Yazarlar Samuel Von Pufendorf, Richard Zouche, Cornelius Van Bynkershoek ve Samuel Rachel’e İlişkin İnceleme ve Değerlendirme\" başlıklarını taşımaktadırlar. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı anılan bu dört makaleden oluşmaktadır ve uluslararası hukuka ilişkin bir pedagojik konu, bir akademik düşünce ve bir bilimsel yöntem bütünlüğüne sahiptir. Kitap, başlığında yansıtılan konular hakkında yapılacak daha ileri çalışmalar için bir ilk giriş niteliği taşımaktadır. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı içerdiği ve okuyucuya bütünlükçü bir biçimde sunduğu olgun makaleler ile konusunda Türkçe öğretide öncü bir çalışmadır.   Önsöz Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımız dört makaleden oluşmaktadır. Bu makalelerimiz sırasıyla: \"Uluslararası Topluluk Kavramı\"; \"Uluslararası Hukukta Uluslararası Topluluk Kavramının Başlıca Görünümleri\"; \"Grotius Öncesinde İlk Modern Uluslararası Hukuk Düşüncesinin Oluştuğu Tarihsel Koşullar ve Erken Klasik Dönemdeki Öğreti\"; \"Uluslararası Hukuk Düşüncesinde Klasik Öğretinin Kuruluşu: Hugo Grotius ve Postgrotien Yazarlar Samuel Von Pufendorf, Richard Zouche, Cornelius Van Bynkershoek ve Samuel Rachel’e İlişkin İnceleme ve Değerlendirme\" başlıklarını taşımaktadırlar. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı, derse yönelik somut bir gereksinimi karşılamak amacıyla tarafımızca oluşturulmuştur. Her sene, eğitim ve öğretim yılının başında, uluslararası hukuk derslerinin başlangıcı olan haftalarda, derslerde yararlanılan ve işlenilen makaleleri öğrenciler çalışırlarken, söz konusu makaleleri basılı olarak edinmek ve basılı sayfalar üzerinden takip etmek ve okuyup çalışmak gereksinimi duyduklarını sıkça ve azımsanmayacak sayıda iletmekteydiler. Makalelerin basılı çıktılarını edinmek öğrenciler için külfet teşkil edebilmekteydi. Derse yönelik bu gereksinimi uygun bir biçimde karşılamak için makalelerin bir kitap içerisinde toplanmaları ve kitap olarak basılarak öğrencilere sunulmaları mümkün olan en uygun yöntem ve ekonomik seçenek olmaktaydı. Dolayısıyla eldeki bu kitabın oluşturulmasındaki ilk sebep anılan uygun ekonomik çözümü sunmaktır. Kitabın içerisinde bulunan dört makale, Marmara Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanmış makalelerdir. Makaleleri Özel Bir Yayınevinde Yayınlatma İzin Talebi konulu 30.12.2021 tarihli ve 186781 sayılı dilekçemdeki talebimi uygun gören ve T.C. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Hukuk Fakültesi Dekanlığı’nın 31.12.2021 tarihli ve E-55901358-825.03.01-186781 sayılı yazısı ile izin veren T.C. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Akman Hocama çok teşekkür ederim. Makaleleri bir kitap içerisinde toplamak ve basılmasını mümkün kılmak için gerekli teknik çalışmayı yapmak önemli bir zaman ve emek harcanmasını gerektirmiştir. Makalelerin yazarı akademisyen ve eldeki kitabı oluşturan öğretim üyesi olarak bu zamanı ayırdım ve söz konusu emeği görev bilip sergiledim. Bu yoğun çabanın gerekmesinin nedeni on yaşını çoktan geçmiş olan makalelerin kitap olarak basılmak için gerekli olan teknik formatta bulunmamalarıydı. Söz konusu çalışmayı yapmak mecburiyeti kitabın daha önce oluşturulmasının önündeki engeldi ve bu engelin sonunda çalışarak kaldırılması kitabı mümkün kıldı. Makaleler tarafımdan klavyede neredeyse yeniden yazıldılar. Bu süreçte yazım ve içerik olarak makalelerin hakemden geçmiş ve akademik dergide yayımlanmış hallerine sağdık kalındı. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı dört makaleden oluşmaktadır ve bir konu ve bir düşünce bütünlüğüne sahiptir; kitabın başlığında yansıtılan konular hakkında yapılacak daha ileri çalışmalar için bir giriş niteliği taşımaktadır. Bu niteliği ile Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı bir kapıdır ya da daha doğrusu bir kapının eşiğidir. Bu eşikten geçilerek varılan kapının arkasında çalışılmayı bekleyen koca bir akademik alan bulunmaktadır. Bu eşik niteliği ile kitap en azından Türkçe öğreti bakımından anılan akademik eşiğin ilk örneğidir. Makalelerin yaşları da bu ilk örnek olma niteliğini teyit etmektedir. Türkçe uluslararası hukuk öğretisinde Uluslararası Hukuk dersine yönelik eldeki bu bilimsel kitabın oluşması için destek olan ve yayımlanmasına olanak sağlayan Seçkin Yayınevi Hukuk Yayınları Editörü Avukat Sayın Mutlu Dinç Hanımefendiye çok teşekkür ediyorum. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Sayın Mutlu Dinç Hanımefendinin Marmara Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanmış bu makalelerin bir kitap olarak yayımlanmaları için verdiği destek, akademik yayıncılık adına ve şahsım için çok anlamlı. Benzeri bir biçimde şahsıma akademik çalışmalarım esnasında yıllardır moral desteğini ve dostluğunu hiç esirgemeyen Seçkin Yayıncılık Şişli Mağazası Müdürü Sayın Murat Çetinkaya Beyefendiye çok teşekkür ederim. Yukarıda belirtildiği gibi Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabı dört makaleden oluşmaktadır. Birinci makalemiz \"Uluslararası Topluluk Kavramı\" başlığını taşımaktadır. \"Uluslararası Topluluk Kavramı\" başlıklı makalemiz, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde 2010 yılında, 16’ncı ciltte, 39’uncu ve 75’inci sayfalar arasında yayımlanmıştır. Makaleyi 2008 yılında Kara Kuvvetleri bünyesinde Personel Asteğmen Rütbesiyle Manisa Askerlik Şubesi İkinci Kısım Amiri olarak yerine getirmekte olduğum askerlik görevim esnasında mesaiden sonra Manisa Askerlik Şubesi’ndeki odamda akşamları yazmaya başlamıştım. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımızda ikinci makalemiz \"Uluslararası Hukukta Uluslararası Topluluk Kavramının Başlıca Görünümleri\" başlığını taşımaktadır. \"Uluslararası Hukukta Uluslararası Topluluk Kavramının Başlıca Görünümleri\" başlıklı makalemiz, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde 2010 yılında, 16’ncı ciltte, 77’nci ve 133’üncü sayfalar arasında yayımlanmıştır. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımızda üçüncü makalemiz \"Grotius Öncesinde İlk Modern Uluslararası Hukuk Düşüncesinin Oluştuğu Tarihsel Koşullar ve Erken Klasik Dönemdeki Öğreti\" başlığını taşımaktadır. \"Grotius Öncesinde İlk Modern Uluslararası Hukuk Düşüncesinin Oluştuğu Tarihsel Koşullar ve Erken Klasik Dönemdeki Öğreti\" başlıklı makalemiz, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde 2012 yılında, 18’inci ciltte, sayı 1, 51’inci ve 146’ncı sayfalar arasında yayımlanmıştır. Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımızda dördüncü ve son makalemiz \"Uluslararası Hukuk Düşüncesinde Klasik Öğretinin Kuruluşu: Hugo Grotius ve Postgrotien Yazarlar Samuel Von Pufendorf, Richard Zouche, Cornelius Van Bynkershoek ve Samuel Rachel’e İlişkin İnceleme ve Değerlendirme\" başlığını taşımaktadır. \"Uluslararası Hukuk Düşüncesinde Klasik Öğretinin Kuruluşu: Hugo Grotius ve Postgrotien Yazarlar Samuel Von Pufendorf, Richard Zouche, Cornelius Van Bynkershoek ve Samuel Rachel’e İlişkin İnceleme ve Değerlendirme\" başlıklı makalemiz, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi’nde 2012 yılında, 18’inci ciltte, sayı 3, 3’üncü ve 142’nci sayfalar arasında yayımlanmıştır. Böylelikle \"Uluslararası Topluluk Kavramı\", \"Uluslararası Hukukta Uluslararası Topluluk Kavramının Başlıca Görünümleri\", \"Grotius Öncesinde İlk Modern Uluslararası Hukuk Düşüncesinin Oluştuğu Tarihsel Koşullar ve Erken Klasik Dönemdeki Öğreti\", \"Uluslararası Hukuk Düşüncesinde Klasik Öğretinin Kuruluşu: Hugo Grotius ve Postgrotien Yazarlar Samuel Von Pufendorf, Richard Zouche, Cornelius Van Bynkershoek ve Samuel Rachel’e İlişkin İnceleme ve Değerlendirme\" başlıklarını taşıyan dört makaleden oluşan Makaleler İle Uluslararası Hukukun Sosyolojisine Ve Uluslararası Hukukun Tarihine Giriş kitabımızı yayımlayan Seçkin Yayınevine çok teşekkür ederim. Başta uluslararası hukuk dersi gören öğrenciler olmak üzere, uluslararası hukuk okuyucularına faydalı olmasını saygılarımla dilerim. İstanbul, Ağustos 2022
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Hukuk; Devletler Umumi Hukuku; Social Sciences and Humanities; Law; International Law; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; KANUN; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; LAW; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities