Sermaye piyasasında aracı kurumlara karşı yatırımcının korunması - Kaytaz, Ali İhsan (My University, 2010)
SERMAYE PİYASASINDA ARACI KURUMLARA KARŞI YATIRIMCININ KORUNMASI - ÖZET - Çalışmamızın konusu, sermaye piyasasında aracı kurumlara karşı yatırımcının korunmasıdır. Aracı kurumlar, sermaye piyasası araçlarının ihraç veya halka arz yoluyla satışına ve daha önce ihraç edilmiş sermaye piyasası araçlarının alım satımına ilişkin faaliyetleri münhasıran yürütmek amacıyla anonim ortaklık şeklinde kurulan, aracılık veya diğer faaliyetler için yetki belgesi alan, bankalar dışındaki aracı kuruluşlardır. Sermaye piyasasının önemli unsurlarından birisi aracı kurumlar diğeri ise yatırımcılardır. Aracı kurumların sermaye piyasasına olan katkılarının yanısıra gerek sermaye piyasası faaliyetlerinden gerekse de yapısından kaynaklanan riskleri de beraberinde getirmektedir. Aracı kurumların neden olduğu sorunlar, yatırımcıların korunmasını zorunlu kılmıştır. Sermaye piyasasında aracı kurumlara karşı yatırımcının korunması adlı tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, aracı kurumlar ve yatırımcının korunmasına ilişkin verilmekte ve ABD, Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda yer alan yatırımcıyı koruma amaçlı düzenlemelere değinilmektedir. İkinci bölümde, aracı kurumların sermaye piyasası faaliyetleri karşısında yatırımcının korunması ele alınmaktadır. Bu çerçevede, aracı kurumların her bir faaliyeti incelenip, aracı kurumların borçları belirtilmiştir. Ayrıca, aracı kurumların izahnameden doğan sorumluluğuna değinilmiş, içerden öğrenenlerin ticaretinde ve manipülatif faaliyetlerde yatırımcının korunmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, aracı kurumların mali risklerine karşı yatırımcının korunması ele alınmıştır. Burada mali risklere karşı önleyici tedbirler ve yatırımcı varlıklarını korumaya yönelik tedbirler incelenmiştir. Son bölümde ise, aracı kurumlarla yatırımcı arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve çözüm yollarına değinilmiştir. Burada uyuşmazlıklar, Borsa işlemlerinden doğan uyuşmazlıklar ve Borsa işlemlerinden kaynaklanmayan uyuşmazlıklar olmak üzere ikiye ayrılmış ve uyuşmazlıkların çözüm yollarına değinilmiştir. THE PROTECTION OF INVESTOR AGAINST BROKERAGE HOUSES IN CAPITAL MARKET -

The subject of our study is the protection of investor against brokerage houses in capital market. Brokerage houses are Intermediary Institutions which are established as joint stock corporations for the purpose of executing the intermediation to the public offering or issuance of capital market instruments and the trading of previously issued capital market instruments exclusively and which have a Certificate of Authorization for intermediation and other activities other than banks. One of the important components of capital market is brokerage houses and another important component is investors. In addition to their contributions to the market Brokerage houses also bring risks to it due to both their activities and structure. The problems caused by the brokerage houses made the protection of the investors necessary. My thesis titled the protection of investor against brokerage houses in capital market has four sections. In the first section general information about Brokerage houses and the protection of the investors is presented and the regulations for protecting the investors in USA, European Union and Turkish Law are mentioned. In the second section the protection of investor against the capital market activities of brokerage houses is covered. In this framework every activity of brokerage houses are examined and their obligations are stated. Moreover, the responsibility of them due to the prospectus is touched on; the protection of investors against insider trading and manipulative activities is included. In the third section the protection of investors against the financial risk is addressed. Here the preventive measures against financial risks and the measures to protect the assets of investors are studied. As for the last section the disputes between the brokerage houses and the investor and the settlement of these disputes are dealt with. Here the disputes are divided into the ones from stock exchange transactions and the ones not from stock exchange transactions and the solution methods are discussed.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Sermaye Piyasası; Yatırımcının Korunması