Halk eğitim merkezlerinde uygulanan genel kültür programlarında model oluşturmaya yönelik bir çalışma: Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi örneği - Özoğul, Sabire (My University, 2003)
Okul çağından çıkmış veya hiç okula gidememiş olan yetişkinler ülkemizde çoğunlukla Halk Eğitim Merkezleri'nde (HEM) eğitilmektedir. Yetişkinler bu merkezlerde mesleki, sosyal ve kültürel alanlarda açılan kurslara ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda katılmaktadır. Bu kurslara katılan kursiyerlere katıldıkları kurs türü ne olursa olsun toplam kurs sürelerinin 1/ 4'ünü geçmeyecek şekilde HEM eğiticileri tarafından genel kültür konuları anlatılmaktadır. Ancak bu konular çeşitli sebepler yüzünden her zaman istenilen düzeyde (dışarıdan gelen eğitici farklıkları, eksik materyaller gibi) gerçekleşememektedir. Bu çalışmanın amacı HEM'de verilen kurslar kapsamında, seçilmiş genel kültür konularını içeren bir eğitim programının etkililiğini ölçmektir. Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi'nde 2001-2002 eğitim-öğretim yılında el sanatları (ahşap boyama) ve makine nakış kursuna devam eden kursiyerlere ön test- son test kontrol gruplu deney desenli bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi 85 kursiyerden (deney grubu: 43- kontrol grubu: 42) oluşmaktdır. Bireylerin teknolojik, sosyal, kültürel ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduğunu düşündüğümüz ve kursiyerler tarafından belirlenen Aile Planlaması, Ev Kazaları, Ev Kazalarında İlk Yardım, Depremde Yapmamız Gerekenler, Beslenme ve Teknikleri, Elektrikli Ev Eşyalarının Kullanımı ve Korunması, Yiyeceklerin Kullanımı ve Saklanması, Temizlik Kuralları, Belli Başlı Çocuk Hastalıkları, Tüketici Eğitimi genel kültür konularını içeren bir eğitim deney grubuna 10 hafta boyunca sunulmuştur. Araştırma verilerinin istatistiki değerlendirmesi sonucunda ön test uygulanan kontrol ve deney grubları arasında istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Eğitim programının sonunda deney grubunun son test ve ön test sonuçları arasında son test lehine istatiksel açıdan anlamlı bir faklılık bulunmuştur. Deney grubunun aritmetik ortalamalarının yükseldiği görülmüştür. Deney grubu eğitim programını değerlendirmesini çok iyi olarak betimlemiştir. Eğitim programının sonunda deney ve kontrol grubuna uygulanan son test puanları arasında istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Deney grubunun lehine çıkan bu sonuç uygulanan eğitim programının yetişkinlerin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda yapıldığında olumlu sonuçlar alındığını göstermek

Adults over school age or who have never been to school mainly receive education in Public Education Centers (PEC) in our country. Adults attend to courses in those centers depending on their vocational, social and cultural interests and needs. Regardless of the type of the course, they are taught general subject knowledge by PEC educators/ instructors not more than 1/ 4 of the total course hours. However, due to various reasons (different instructors, limited materials) these topics could not be covered properly. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of the program covering selected general subject knowledge, which is in the context of the given courses in PEC. The study was conducted in 2001-2002 academic year in Beşiktaş Public Education Center with those who participated in hand crafts (wood painting) and machine embroidery courses as a pretest-posttest control vs. experimental group design. The randomly selected participant of this study consists of 85 persons attending to this course (experiment group: 43- control group: 42). An educational program which we believe to be contributing to the technological, social, cultural and personal development of the individuals, and which included the subject matter topics such as Family Planning, Domestic Accidents, First Aid in Domestic Accidents, What to do in an Earthquake, Nutrition and Its Techniques, Use and Appropriate use of Electrical Tools, Use and Preservation of Food, Hygiene, Major Children's Diseases, Consumer Education as determined by the participants was presented to the experimental group for 10 weeks. Pretest results revealed no statistical significance between the control and the experimental groups. At the end of the educational program a statistical significance was found between the pretest and posttest results of the experimental group in favor of the posttest results. It was observed that there was an increase in the arithmetic means of the experimental group and this group rated the educational program as very good. At the end of the educational program, a statistical significance was found between the posttest scores of the control and experimental groups. This result, which was to the advantage of the experimental group, implies that the educational program provided according to the interests and needs of adults has positive consequences. tedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Halk; Eğitimde devlet düzenlemesi; Halk eğitimi ve devlet