Retina Ven Tıkanıklığı Olgularında Vitre İçi Deksametazon İmplantının Kısa Dönem Sonuçları* - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Maküler ödemi olan retinal ven dal tıkanıklığı (RVDT) ve santral retinal ven tıkanıklığı (SRVT) olgularında intravitreal deksametazon implantının kısa dönem etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: RVDT ve SRVT'ye bağlı görme kaybı bununla birlikte eşlik eden maküler ödemi olan 31 hastanın 31 gözü (15 erkek, 16 kadın,yaş ortalaması: 59.7) çalışmaya dahil edilerek 6 ay boyunca prospektif olarak değerlendirildi. Tedavi naif, görme keskinliği <20/50 (Snellen Eşeli) ve >=250 µm santral maküler kalınlığı (SMÖ) olan hastalara 1 kez 0.7mg intravitreal deksametazon implantı uygulanmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası 1.2.3. ve 6.ay takiplerde en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK,Snellen eşeli), santral maküla kalınlıkları (SMK,optik koherans tomografi ), ve göz içi basınçları (GİB, applanasyon tonometri) kontrol edilmiştir. Takiplerde, hastaların slit-lamp biyomikroskopi ile lens opasite dereceleri lens opacities classification III (LOCSIII)' e göre not edilmiştir. Bulgular: SRVT olgularında tedavi öncesi ve sonrası 3. ve 6. ayda EİDGK'leri ortalama farkı (logMAR) sırasıyla 0.12 (p<0.01) ve 0.05 (p>0.05) olarak, SMK ortalama farkı (µm) ise 177.75 µm (p<0.05) ve 10.75 µm (p>0.05) olarak bulunmuştur. VDT olgularında tedavi öncesi ve sonrası 3. ay ve 6.ayda EİDGK'leri ortalama farkı (logMAR) sırasıyla 0.17 (p<0.05), ve 0.22 (p<0.05) olarak, SMK ortalama farkı (µm) 130 µm (p<0.05) 51.75 µm (p>0.05) olarak bulunmuştur. Takip süresince 3 hastada GİB>=21 mmHg saptanmıştır. Lens opasiteleri LOCS III' e göre tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında 8 olguda hafif derecede katarakt progresyonu saptanmış, cerrahi gerektirecek progresyon saptanmamıştır. Sonuç: İntravitreal deksametazon implantı, VDT ve SRVT'ye bağlı maküler ödem tedavisinde anti-VEGF ajanlara göre daha uzun sure etkili bir uygulama olup, bunun yanısıra steoridlerin yan etkileri dikkate alındığında triamsinolona oranla daha güvenilir bir tedavi yöntemidir.

Purpose: To evaluate short term results of intravitreal dexamethasone implant for macular edema due to retinal branch vein occlusion (BRVO) and central vein occlusion(CRVO).Material and Methods: 31 eyes of 31 patients (15 male,16 female, mean age:59.7) with either BRVO or CRVO were assessed during 6 months prospectively .Treatment naive patients who had <20/50 (Snellen Chart) of visual acuity with >=250 µm of central macular edema (CME) were enrolled. During follow-up, all subjects received 0.7 mg intravitreal injection once.At each visit (preop.,1-3 and 6 months later) subjects were evaluated with best corrected visual acuity (BCVA,logMAR), central macular thickness (CMT, optical coherence tomography), slit-lamp examination and intraocular pressure. Lens opacities were assessed according to lens opacities classification III (LOCSIII) Results: BCVA (logMAR) improved with mean difference score of 0.12 (p<0.01) and 0.05 (p>0.05) at 3rd and 6th month visits, respectively in CRVO subjects. CMT (µm) decreased with mean difference of 177.75 µm (p<0.05) and 10.75µm (p>0.05) at 3rd and 6th month visits, respectively in CRVO subjects. BCVA (logMAR) improved with mean difference score of 0.17 (p<0.01) and 0.22 (p<0.05) at 3rd and 6th month visits, respectively in BRVO subjects.CMT (µm) decreased with mean difference value of 130 µm (p<0.05) and 51.75 µm (p>0.05) at 3rd and 6th month visits, respectively in BRVO subjects. 3 of 31 eyes which had high IOP (>=21 mmHg) were controlled with medical treatment. 8 of 31 cases had mild cataract and none need cataract surgery. Conclusions: Intravitreal dexamethasone implant can be considered as long term effective choice for CME with BRVO and CRVO compared to intravitreal anti-VEGF treatment. Moreover, it is a safer treatment alternative than triamcinolone for side effect of steroids.
Short Term Clinical Outcomes For Intravitreal Dexamethasone Implant in Retinal Vein Occlusion Patients
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Göz Hastalıkları