The effect of internal corporate governance structure to the earnings management practice in Turkey - Adıgüzel, Hümeyra (My University, 2012)
İÇ KURUMSAL YÖNETİM MEKANİZMALARININ TÜRKİYE’DEKİ KAZANÇ YÖNETİMİ UYGULAMALARINA ETKİSİ Vekâlet teorisine göre işletmelerde karar merciinde olanlar verdikleri kararların sonuçlarını kendi zenginliklerinde değişme şeklinde katlanmadıklarında ve bu sonuçlar daha çok karar verenleri değil işletme ortaklarını etkilediğinde, yöneticiler ve işletme ortakları (hissedarlar) arasında bazı menfaat çatışmaları oluşur. Kazanç yönetimi karar verme yetkisinde olan üst düzey yöneticilerin kendi çıkarlarını gözetmek amacıyla kullandıkları bir araçtır. Buna karşın Kurumsal Yönetim birçok araştırmacının ilgisini çeken, hissedarların menfaatlerini korumaya, vekâlet maliyetlerini düşürmeye ve temsilci-temsil edilen çıkar çatışmalarını azaltmaya yönelik olan bir mekanizmadır. Bu çalışmanın temel amacı iç kurumsal yönetim mekanizmalarının; bunlar yönetim kurulu, denetim komitesi, iç denetim fonksiyonu ve bağımsız denetim; Türkiye’deki kazanç yönetimi uygulamalarına etkisini ölçmektir. Çalışmada belirlenen araştırma soruları panel veri analizi yöntemi ile cevaplanmış ve geliştirilen üç analitik model 82 halka açık, İMKB’na kote işletmeden 2006 ve 2010 yılları arasında 5 yıllık toplanan veriler ile oluşturulan örneklem üzerine uygulanmıştır. Çalışmada buna ek olarak aile şirketlerinde iç kurumsal yönetim mekanizmalarının kazanç yönetimine olan etkileri de incelenmiştir. Çalışmanın genel bulgusu iç kurumsal yönetim mekanizmalarının kazanç yönetimi uygulamalarını kısıtlamada aile şirketi olmayan işletmelerde daha etkin olduğudur. Kurumsal Yönetim, Kazanç Yönetimi, Toplam Tahakkuk Modelleri, Aile Şirketleri, Vekâlet Teorisi.

THE EFFECT OF INTERNAL CORPORATE GOVERNANCE STRUCTURE TO THE EARNINGS MANAGEMENT PRACTICE IN TURKEY According to agency theory when decision managers who initiate and implement important decisions are not the same person with major residual claimants (shareholders) and therefore do not bear a major share of the wealth effects of their decisions, some agency problems occur. One of the ways managers (agents) use to satisfy their self-interest is the manipulation of earnings through earnings management. Corporate Governance is a mechanism which has a substantial literacy attention and used to protect shareholders interests, minimize agency costs and ensure agent-principal interest concurrent. This study’s primary objective is to investigate the effect of internal corporate governance mechanisms, which are board of directors, audit committee, internal audit function, and external auditor, on earnings management practices in Turkey. In the study a panel dataset is used to answer the research questions and three models are applied on a sample of 82 publicly available joint stock companies (410 firm-year observations) which are listed in ISE and included in the ISE-National Market between the years 2006 to 2010. The study also investigates the affect of family ownership on the relationship between internal corporate governance mechanisms and earnings management. The main finding of the study is that the internal corporate governance mechanisms are better to constrain earnings management practices in not-family-owned firms compared to family-owned firms in Turkey. Key Words: Corporate Governance, Earnings Management, Aggregate Accruals Model, Family Ownership, Agency Theory.
Keywords: Kazanç Yönetimi; Kurumsal Yönetim; Yönetişim