Pedi̇atri̇k kemi̇k tümörleri̇nde radyoloji̇ - BUĞDAYCI, ONUR (TÜRKİYE KLİNİKLERİ, 2021)
Çocuklarda malignite oranları erişkinlere göre daha az olmakla birlikte, oran olarak primer kemik maligniteleri erişkinlere göre daha fazladır. Kemik tümörlerinin tespitinde ve karakterizasyonunda radyolojik görüntüleme ve bilhassa direkt grafiler baş roldedir. Bu yazıda ana görüntüleme yöntemlerinden ve bunların kullanım yerlerinden, görüntüleme ile kemik lezyonlarının ayırıcı tanısından, çocukluk çağında sık görülen benign ve malign kemik lezyonlarının görüntüleme bulgularından, kemik tümörlerinin evrelemesinden, biyopsisinden ve tedavi sonrasında görüntülemesinden bahsedilecektir.

Although malignancies are encountered less frequently in children, primary bone malignancies are relatively more commonly seen in children than in adults. Radiological imaging, and especially conventional radiography, is essential in the detection and characterization of bone lesions. This review mentions the imaging modalites and their use cases in imaging of bone lesions, differential diagnosis on imaging, frequently seen benign and malignant bone lesions in childhood, staging and biopsy of bone lesions, as well as imaging after therapy.
Radiology of the Pediatric Bone Tumors
Keywords: Pediatri; tümörler; kemik doku; radyoloji; Pediatrics; neoplasms; bone tissue; radiology