MRP II : üretim kaynakları planlaması - Adıgüzel, Hamdi Şadan (My University, 2001)
MRP II, yada Üretim Kaynakları Planlaması üretim şirketlerinin tüm kaynaklarını planlamada kullanılan bir teknikler grubudur. Organizasyondaki imalat, satış, satın alma, üretim planlama, kapasite planlama, envanter yönetimi, muhasebe ve mali işler gibi tüm faaliyetlerin bir plan doğrultusunda birbirleri ile uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefler. Üretim Kaynaklarının Planlanması, malzeme ihtiyaç planlaması temeli üzerine geliştirilmiştir. Pek çok firma imalat proseslerini daha iyi kontrol edebilmek amacı ile malzeme ihtiyaç planlama(Material Requirements Planning - MRP) sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemlerin kullanımı, bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ile paralel olarak çeşitli MRP yazılımlarının piyasaya sunulması sonucunda yaygınlaşmıştır. Bilgisayarın kullanımı ile MRP sistemi daha kullanışlı hale gelmiş, bunun yanında bilgisayarla desteklenen MRP uygulamaları imalat yönetim sisteminin gelişmesinde önemli bir adım olmuştur. Sonuç olarak, MRP II sistemini başarılı uygulayan firmalar, atölyelerindeki kötü koşulları ortadan kaldırmışlardır. Bunun yanında göze çarpıcı kazançlar sağlamışlardır. Örnek vermek gerekirse; müşteri hizmetlerinde artış, daha iyi üretim planlama, stok seviyesinde düşüş, malzeme darboğazında düşüş, emniyet stoğunda düşüş, üretimdeki tedarik süresinde düşüş, fabrika veriminde artış, üretim maliyetlerinde düşüş vb. Bu çalışmada üretim sistemleri konusu, Üretim Planlama ve kontrol fonksiyonunun bir işletme açısından önemi, Üretim Kaynakları Planlamasının temeli olan malzeme ihtiyaç planlaması, işletme için çok önemli bir yeri olan kapasite planlama teorik olarak incelenmiştir. Uygulama olarak TÜRKSA A.Ş. firmasında kullanılan MAX MRP II modül modül incelenmiştir.

MRP II, or the Manufacturing Resources Planning, is a group of techniques used by the manufacturing companies for the planning of all kinds of resources. It aims the performance of all activities of an organisation, including but not limited to manufacturing, sales, purchasing, production planning, capacity planning, inventory management, bookkeeping and financial affairs, duly in compliance with each other within the context of a plan Manufacturing Resources Planning is based on the planning of material requirements. Most of the manufacturing companies benefit from the material requirements planning (MRP) in order to control the production processes in a more effective way. The developments in the computer systems and the synchronised introduction of various MRP software resulted in the widespread of the use of such systems. Wide use of computers made the application of MRP system more convenient, and furthermore the computer-aided MRP practice played an important role in the development of the manufacturing management system. Consequently, the companies, applying MRP II system effectively, could remove bad working conditions prevailing in their workshops, while enjoying attractive affirmative outcomes. Increase in customer services, better production planning, decrease in inventories, decrease in the material bottlenecks, decrease in the supply term of materials, improvement of plant productivity and decrease in the cost of production are just few examples for favourable outcomes of the practice. This study aims to examine theoretically the production systems, the importance of Production Planning and control function for an enterprise, the material requirements planning, essential for the Manufacturing Resources Planning and the capacity planning, which is of utmost importance for an enterprise. As practice, the MAX MRP II used by TÜRKSA Inc. has been examined in terms of modules.
Keywords: Üretim-mrp