Çeşitli türlerdeki fibrillerle kuvvetlendirilmiş farklı protez kaide materyallerine candida albicans tutunmasının değerlendirilmesi - Evren, Buket Akalın (My University, 2005)
Fibrille güçlendirilmiş yapılar, dental uygulamalarda yeni materyallerdir ve diş hekimliğinde protetik ve restoratif malzemeler olarak kullanılırlar. Mikroorganizmalar diş yüzeylerine olduğu kadar restoratif materyallere de tutunurlar. Fibrille güçlendirilmiş restorasyonların uyumlanması esnasında fibrillerin açığa çıkması gibi problemler yaşanır. Fibriller açığa çıktığında ise tükürük ve mikroplarla temasa geçerler. Bu çalışmanın amacı, iki farklı türde fibrille güçlendirmenin dental polimerler ve kompozitlere Candida albicans tutunmasına etkisini araştırmaktır. Çalışmada bir adet ısı ile polimerize olan akrilik (Paladent 20), bir adet restoratif kompozit (Charisma), tek yönlü (everStick C&B) ve çift yönlü (everStick Net) cam fibriller kullanıldı. 10mm x 10mm x 1mm boyutlarında toplam 96 örnek ( 48 adet PMMA, 48 adet kompozit) hazırlandı. Kompozit ve PMMA örneklerin 16 adedi tek yönlü fibrille, 16 adedi çift yönlü fibrille ve 16 adedi de fibrilsiz olarak elde edildi. Candida albicans ile kontaminasyon işleminden önce gruplardaki her 16 örnekten 8’ine tükürük uygulandı. Tutunan mikroorganizma sayısı ışık mikroskobu ile sayıldı. Çalışmanın sonucunda, fibrille güçlendirilen materyallerde, güçlendirme yapılmayanlardan daha fazla Candida albicans tutunması gözlenirken, tükürüğün ise kullanılan tüm materyallerde tutunmayı azalttığı sonucuna varılmıştır. EVALUATION OF ADHERENCE OF CANDIDA ALBICANS TO DENTURE BASE MATERIALS REINFORCED WITH DIFFERENT TYPES OF FIBERS Fiber reinforced structures are used as prosthetic and restorative materials in dentistry and are relatively new materials in dental applications. Microorganisms can adhere to and accumulate on restorative materials as well as tooth surfaces. Restorations and prosthetic appliances often need adjustment after insertion in the mouth, which may result in the exposure of the fibers. When fibers become exposed they come into contact with saliva and microbes. The purpose of the present investigation was to study whether the use of two different fiber reinforcements increases the adhesion of Candida albicans to dental polymers and composites. A heat-cured denture base polymer (Paladent 20), a restorative composite (Charisma), unidirectional (everStick C&B)and wowen (everStick Net) glass fibers were used in the study. A total of 96 specimens with dimensions10mm x 10mm x 1mm were prepared (48 PMMA, 48 composite).16 specimens of PMMA and composite were reinforced with unidirectional fibers, 16 specimens of PMMA and composite were reinforced with wowen fibers and 16 specimens of PMMA and composite were prepared without fibers. 8 specimens of each group were treated with saliva before contamination with Candida albicans. Then the adhered microorganisms were counted with a light microscope. As a result, fiber-reinforced materials showed more Candida albicans adhesion than materials with no fiber, while saliva decreased Candida albicans adhesion to all materials tested.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Protetik Diş Tedavisi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri