Avrupa birliği tek reasürans piyasasına uyum sürecinde Türk reasürans piyasasının etkin düzenlenmesi ve denetlenmesi için yeni bir uygulama önerisi - Kumcu, Berna Özşar (My University, 2009)
AVRUPA BİRLİĞİ TEK REASÜRANS PİYASASINA UYUM SÜRECİNDE TÜRK REASÜRANS PİYASASININ ETKİN DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİ İÇİN YENİ BİR UYGULAMA ÖNERİSİ Avrupa tek sigorta ve reasürans piyasalarının temelini oluşturan Anglo-Sakson yaklaşım, AB ülkelerinde reasürans faaliyetlerinin liberal ve rekabete açık bir çerçevede düzenlenip denetlenmesine önemli katkı sağlamıştır. Bu çalışmada Avrupa tek reasürans piyasasına uyum sürecinde bulunan Türk reasürans piyasasının etkin düzenlenmesi ve denetlenmesi konusuna odaklanılmış olup Türkiye için Anglo-Sakson yaklaşımının temel ilkeleri ile uyumlu; ancak piyasanın kendine özgü koşullarını dikkate alan yeni bir uygulama önerisi getirilmiştir. Buna gerek duyulmasının nedeni, Türkiye’de reasürans piyasasının yeterince gelişmiş olmaması, reasürans faaliyetlerine has bir düzenleyici denetleyici çerçeve bulunmaması ve piyasanın bağımsız ve özerk bir çatı altında düzenlenmemesi gibi etmenlerin AB’ye uyum sürecinde sıkıntılara yol açmasıdır. Türk sigorta sektörü son yıllarda istikrarlı bir büyüme eğilimi içerisine girmiş olup sektörün prim üretiminin arttığı ve yabancı yatırımcıların Türk piyasasına yönelmeye başladıkları görülmektedir. Sigorta sektöründeki gelişmelerin reasürans piyasasına da yansıması, artan prim üretiminin reasürans talebini arttırması ve piyasaya yeni aktörlerin girmesi beklenmektedir. Böylelikle reasüransın finansal sistem içerisindeki payının artması, faaliyet alanının genişlemesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve reasürans kanalıyla toplanan fonların çeşitli yatırım unsurlarıyla ekonomiye kazandırılması mümkün olacaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için Türk reasürans piyasasının yeni bir kurumsal yapılanma ile etkin bir düzenleyici ve denetleyici çerçeve içerisine alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, çalışmamızda Türk reasürans piyasasının etkin düzenlenmesi ve denetlenmesi için yeni bir uygulama önerisi sunulmaktadır. Öneri, reasürans faaliyetlerinin siyasi etkiden bağımsız, idari ve mali özerkliğe sahip bir “Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu” çatısı altında ve yeni bir düzenleyici çerçeve içerisinde düzenlenip denetlenmesini öngörmektedir. Reasürans, Düzenleme ve Denetleme, Avrupa Birliği Reasürans Direktifi, Avrupa Tek Sigorta Piyasası, Avrupa Tek Reasürans Piyasası

A NEW PROPOSAL FOR THE EFFECTIVE REGULATION AND SUPERVISION OF THE TURKISH REINSURANCE MARKET IN THE HARMONIZATION PROCESS WITH THE EUROPEAN UNION SINGLE REINSURANCE MARKET The Anglo-Saxon approach which forms the foundations of the European single insurance and reinsurance markets, has contributed immensely to the regulation and supervision of reinsurance in a liberal and competitive framework in EU countries. This study focuses on the effective regulation and supervision of the Turkish reinsurance market in the harmonization process with the European single reinsurance market and presents a new proposal for Turkey in line with the main principles of the Anglo-Saxon approach and the unique conditions of the Turkish market. This was deemed necessary as there are problems in the harmonization process like the underdevelopment of the Turkish market, the lack of a regulatory and supervisory framework solely focusing on reinsurance and an independent and autonomous regulatory institution. In recent years, the Turkish insurance market has been growing steadily with increasing premium production and foreign investments. It is expected that these developments will be reflected on the reinsurance market, increased premium production boosting reinsurance demand and bringing foreign investors. The share of reinsurance in the financial system will thus increase, the scope of business will widen and funds accumulated through reinsurance will return to the economy through various investment channels. To realize this, the Turkish reinsurance market shall be placed in a new institutional and regulatory structure. In this context, this study proposes that the Turkish reinsurance market is regulated and supervised in a new framework by an independent, administratively and financially autonomous “Insurance Regulation and Supervision Authority”. nsurance, Regulation and Supervision, European Union Reinsurance Directive, European Single Insurance Market, European Single Reinsurance Market
Keywords: Avrupa Birliği_Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Sigortacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye