İşletmelerin sosyal sorumluluğu ve çevre sorunları,dericilik sanayiinde işletmelerin çevre sorunları karşısında sosyal sorumluluk anlayışının belirlenmesine yönelik bir araştırma - Er, Ayşe (My University, 1999)
Ekonomik faaliyetler sonucu oluşan doğal çevre sorunları insanoğlunun kendi geleceğini de tehdit edecek boyuttadır. İnsanoğlu doğal çevreden çok sayıda hammadde alır, bunları tüketir, üretim esnasında bu malları fiziki ve kimyevi değişikliklere uğrar, sonunda çöp haline gelen ve istenmeyen bu üretim artıkları doğal çevreye geri verilir. Katı, sıvı ve gaz halinde bulunan ve istenmeyen bu atıklar, sadece üretim sonucu değil, aynı zamanda tüketim sırasında da ortaya çıkar ve yeni aynı şekilde çevreye atılırlar. Böylece karşımıza hava kirliliği sorunu, su kirliliği sorunu, toprak kirliliği sorunu ve gürültü sorunu adı altında bir çok doğal çevre sorunu çıkar. Çevre sorunlarını etkileyen bazı faktörler vardır ki bunlar; nüfus yoğunluğu, üretim-tüketim, ekonomik büyüme, sanayileşme, teknoloji ve kentleşmedir. Doğal çevre kirliliğine karşı mücadele ile ilgili alınabilecek çeşitli önlemler önerilmiştir. Bunlar; üretim ve tüketim faaliyetlerinin azaltılması, tahmin ve önleme, kirlilik yaratan kurumlara olumsuz çevresel etkilerini giderecek -azaltacak tesislerini kurabilmeleri için kredi ve sübvansiyon sağlaması ve vergi yoluyla sosyal maliyeti özel maliyete eklemektir. Ortaya çıkacak olumsuzlukların etkilerini daha kısa zamanda ve daha sınırlı olarak bertaraf etmek için işletmelerin sosyal sorumluluk anlayışı ile hareket etmeleri gereği ortaya çıkmaktadır. İşletmelerin bu sosyal sorumlulukları, işletme içi ve işletme dışı sosyal sorumlulukları şeklinde ele alınmıştır. İşletme dışı sosyal sorumlulukları; işletmenin kuruluş yerinin seçimi, faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak olası olumsuz çevresel etkiler için fon ayrılması, teknoloji seçimi, üretimin sınırlandırılması ve standardizasyonu, atıkların yeniden değerlendirilmesi, arıtma tesislerinin kurulması ve yasalar uymadır. Ayrıca çalışmamızda bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasında işletmelerin sosyal sorumluluk bilinciyle doğal çevre (çevre sorunlarına) nasıl baktığı araştırılmak istenmiştir. Bu araştırmada deri sanayii ele alınmıştır. Araştırmamızın sonucunda işletmelerin kararlarında ekonomik faktörlerin yanında, doğal unsurlara da önem verdikleri ortaya çıkmıştır.

Problems of the natural environment arisign out of economic activities is of a dimension which threatens the own future of man. Man uses numrous raw materials from the natural environment, consume these, the products undergo physical and chemical changes during production and these by-products of productions which have turned into litter and which are in not wanted are given back to the natural environment. These unwanted litters which are in solid, liquid and gas forms are formed not only as a result of production but also during consumption and are added to the environment in the same manner. In this way, we are faced with many environmental problems in the form of air pollution, soil pollution and noise pollution. There are some factors effecting environmental problems like concentration of population, production - consumption, industrialization, technology and metropolization. Several precautions have been proposed for fighting with natural environmental pollution. These are; decreasing the production and consumption activities, forecast and prevention, supplying loans and subsidies to institutions creating the pollution to establish their foundations which will remove and decrease the negative environmental effects and including social cost by taxation. To get rid of the effects of the negative aspects which will arise in shorter time, the entreprises have to act with a concept of social responsibility. These social responsibilities of the entreprises are taken into account as social responsibilities within the enterprise and outside the enterprise. The social responsibilities oftside the entreprise are the site selection, reserving funds for probable negative environmental consequences which will arise during activities of the enterprise, selection of technology, limiting and standardization of production, re-cycling litter, establishingrefinement plants and obeying the regulations. Additionally, a survey has been made in our study. It was researched how enterprises view problems of natural environment (environmental problems) with a concept of social responsibilitiy. The leater industry was taken into consideration in this study. The results of our research show that enterprises give importance to natural aspects along with economic factors in decision-making.
Keywords: Genel yönetim; Şirketler - ÇEVRE