Tüketim gösterileri bağlamında Instagram'da etkileyiciler (Influencer) - Mumay, Ece (My University, 2023)
Günümüzde sosyal medyada kullanıcılarının kendilerinin veya takip ettikleri diğer kullanıcıların ilgi alanlarına göre içeriklere maruz kalmaları, popüler kültür ürünlerinin televizyon veya radyoya kıyasla sosyal medya üzerinden daha hızlı bir şekilde tüketilebilmesine yol açmaktadır. Özellikle influencerların sunduğu imaj ve yaşam tarzları doğrultusunda, tüketim olgusu bir tür kendini ifade etme biçimi olarak konumlanırken, bir yandan da gösteriye dönüşmektedir. Tüketimin bir gösteri haline gelerek popüler kültürü yeniden biçimlendirmesi çerçevesinde influencerların bu dönüşüme etkisi bu çalışmadaki araştırma konusunun şekillenmesini sağlamıştır. Bu çalışmada influencer kavramı tüketim, gösteri ve popüler kültür bağlamında ele alınarak tüketim kültürünün bugününün influencerların pratikleri üzerinden ortaya konması hedeflenmiştir. Bu bağlamda influencer içeriklerinin nasıl şekillendiğinin ve kültürel alana etkisinin anlaşılmaya çalışıldığı bu çalışma influencerların içerik üretimlerine odaklanmaktadır. Araştırma kapsamında nitel yöntem tercih edilmiş; makro, mikro ve nano düzeydeki 10 Instagram influencerı ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği ile veriler toplanmıştır. Görüşmeler neticesinde influencerların, kendilerini popüler kültürün bir parçası olarak gördüğü ve popüler kültür üretimine katkıda bulundukları konusunda ortak görüşe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Influencerlar reklamcılık alanında daha yaratıcı bir dil oluşturarak ve aldıkları geri bildirimler doğrultusunda hareket ederek takipçilerini tüketime teşvik etmektedir.

Today, social media users’ exposure to content based on their own interests or the interesets of other users they follow causes popular culture products to ve consumed more quickly on social media compared to television or radio. Especially in line with the image and lifestyles offered by influencers, the phenomenon of consumption is positioned as a form of selfexpression, while at he same time turining into a spectacle. Within the framework of consumption becoming a spectacle and reshaping popular culture, the effect of influencers on this transformation has shaped the research topic of this study. In this study, the concept of influencer is analysed in the context of consumption, spectacle and popular culture, and it is aimed to reveal today's consumption culture through the practices of influencers. In this context, this study, which tries to understand how influencer content is shaped and its impact on the cultural field, focuses on the content production of influencers. Qualitative method was preferred within the scope of the research; data were collected by semi-structured in-depth interview technique with 10 Instagram influencers at macro, micro and nano levels. As a result of the interviews, it is understood that influencers have a common opinion that they see themselves as a part of popular culture and contribute to the production of popular culture. Influencers encourage their followers to consume by creating a more creative language in the field of advertising and acting in line with the feedback they receive.
Keywords: Consumer behavior; consumption; Consumption (Economics); etkileyici (influencer); Gösteri; Instagram; influencer; Marketing; Pazarlama; Popular culture; Popüler kültür; popüler kültür spectacle; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Social aspects; Social marketing; Social media; Sosyal medya; Sosyal pazarlama; Sosyal yönleri; Turkey; Tüketici davranışı; tüketim; Tüketim (Ekonomi); Türkiye