Hollanda'da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin kültürel kimlik deneyimleri - Yaşar, Resul (My University, 2023)
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Avrupa ülkeleri, hızlı sanayileşme süreci ve koloni oluşumlarının bozulmasıyla ekonomik kalkınma amaçlı göç alma girişimi içerisinde olmuşlardır. 1960’lar sonrasında hızlanan bu göç hareketlerinin bir sonucu olarak Hollanda, göç ülkelerinden birisi olmuştur. Hollanda savaş sonrası, diğer Batı Avrupa ülkeleri gibi, kalkınma programları uygulamaya başlamıştır. Sanayileşme hamlesi, işçi ihtiyacını doğurmuştur. Bu kapsamda Hollanda, 1960’larda başka ülkeler ile işçi alım anlaşmaları imzalamıştır. Önce İtalya, İspanya, Portekiz’den; daha sonra Türkiye ve Fas’tan “misafir işçiler” Hollanda’ya göç etmiştir. Hollanda’da göçmen işçilerinin sınırlı bir süre kalacağı düşünülmüştür. Ancak 1970’lerin ortalarından itibaren aile birleşimleri yaşanmış ve göçmenlerin eş ve çocukları da Hollanda’ya gelmiştir. Özellikle Batı dışından gelen “misafir işçiler” kalıcı olmuştur Hollanda toplumu tarafından Hollanda’daki göçmenler içerisinde toplum bütünlüğü için riskli olarak görülen göçmenlerin Batılı olmayanlar olduğu, bu grup içerisinde de Hollanda’nın eski kolonilerinden gelmeyenlerin toplum içinde entegrasyon sorunu yaşadığı söylemi ortaya atılmıştır. Çünkü bu gruplar dil, din ve kültür olarak farklı bir özelliğe sahiptirler. Bu söyleme göre Hollandaca’ya, Avrupa ve Hollanda kural ve kültürel değerlerine uyum sağlamada problemler yaşamaktadırlar. Daha çok II. Dünya savaşından sonra göç gerçeğiyle tanışan Türk toplumu dünyadaki göç hareketlerinde ön sıralarda yer almaktadır. 5 milyona yakın Türk vatandaşı dünyanın farklı kıtalarına yayılmış durumdadır. Bunun 3 milyondan fazlası Avrupa kıtasında yer almaktadır. Türkiye’den Batı Avrupa’ya ilk göç hareketi ekonomik sebeplerden dolayı 1958 yılında Almanya’ya olmuştur. 1961 Anayasası ile seyahat özgürlüğünün genişlemesi, ekonomik sıkıntılardan bireysel olarak kurtulma isteği ve batı Avrupa ülkelerinin ülkemizde açtıkları ofislerin yaptıkları çalışmalar Türkiye’de dış göçün sebepleri olarak gösterilebilir. Avrupa’da kişi başına düşen en düşük milli gelire sahip olma, dış borç sorunları, işsizlik sorunu gibi sebepler o dönemlerde Türkiye’nin dış göçü özellikle de işçi göçünü oldukça mantıklı bulmasına sebep olmuştur. Türkiye, içinde bulunduğu ekonomik problemlerin üstesinden gelmek için mücadele ederken, misafir işçi kapsamında sahip olduğu aktif nüfusu kullanmak amacıyla birçok Avrupa ülkesi ile anlaşmalar imzalamıştır. Batı Avrupa ülkelerindeki mavi yakalı iş gücü açığını kapatmak üzere Türkiye’den birçok insan bu ülkelere misafir işçi olarak göç etmişlerdir. Gittikleri yerlerde daha ziyade kol gücüne dayalı işlerde, vasıfsız işçi olarak endüstri ve inşaat iş alanlarında çalışmışlar, orada yaşayanlara oranla daha kötü şartlarda yaşamışlar ve azınlık statüsüne benzer bir statüde olmuşlardır. Türkiye kökenli göçmenler Hollanda’daki en büyük göçmen grubunu oluşturmaktadır. Bir yandan kendi içlerinde toplumsal dönüşüm yaşarken ve Hollanda toplumuna entegre olmaya çalışırken diğer yandan da ülkede uygulanan göçmenlik politikaları Türk kökenli göçmenleri etkilemiştir. Genellikle bu etkileşim olumsuz yönde olmuştur.

II. After World War II, Western European countries attempted to receive migration for economic development with the rapid industrialization process and the deterioration of colonial formations. As a result of these immigration movements that accelerated after the 1960s, the Netherlands became one of the immigration countries. The Netherlands, like other Western European countries, started to implement development programs after the war. The move to industrialization has created the need for workers. In this context, the Netherlands signed agreements with other countries in the 1960s. First, from Italy, Spain, Portugal; then from Turkey and Morocco guest workers have migrated to the Netherlands. It is thought that migrant workers will remain in the Netherlands for a limited period of time. However, since the mid-1970s, family reunions have taken place, and spouses and children of immigrants have come to the Netherlands. Especially “guest workers gelen coming from outside the West were permanent. It was put forward by the Dutch society that the immigrants in the Netherlands were considered to be risky for the integrity of society and that the immigrants from the former colonies of the Netherlands had integration problems. Because these groups have different characteristics in terms of language, religion and culture. According to this discourse, Dutch have problems in adapting to European and Dutch rules and cultural values. More like II. After the World War II, Turkish society, who met with the fact of migration, is at the forefront of migration movements in the world. Nearly 5 million Turkish citizens are spread to different continents of the world. More than 3 million of these are located in the European continent. The first migration from Turkey to Western Europe was Germany in 1958 for economic reasons. The expansion of the freedom to travel with the Constitution of 1961, request shown as individual as getting rid of the office they opened their work and western European countries the reasons for our country's economic woes external migration in Turkey. Per capita in Europe to have the lowest national income, external debt problems, especially the migration of workers caused Turkey's foreign immigration in that period, such as the problem of unemployment has led to the finding is quite reasonable. In which Turkey struggled to overcome the economic problems, guest workers in order to use the active population has scope has signed agreements with several European countries many people from Turkey to close the deficit blue-collar work force in Western European countries emigrated to this country as guest workers. In places where they went, they mostly worked in arm-based jobs, as unskilled workers in industrial and construction business areas, they lived in worse conditions than those who lived there and they were in a status similar to minority status. Immigrants from Turkey constitute the largest immigrant groups in the Netherlands. While experiencing social transformation within themselves and trying to integrate into Dutch society, immigration policies applied in the country affected immigrants of Turkish origin. Usually this interaction has been negative.
Cultural identity experiences of Turkish-origin immigrants living in the Netherlands
Keywords: Culture; diaspora; Foreign workers, Turkish; Hollanda; Kültür; Netherlands; Social conditions; Sosyal durum; third generation; Turkish culture; Turks; Türk kültürü; Türkler; üçüncü kuşak; Yabancı işçiler, Türk