Simülasyon kuramının güncel sanat pratiği içerisinde çözümlenmesi - Öz, Çiğdem (My University, 2009)
“Simülasyon Kuramının Güncel Sanat Pratiği İçerisinde Çözümlenmesi” adı altında hazırlanan bu çalışma, Günümüz sanatının durumuna simülasyon kuramı açısından bir bakış denemesidir. Çıkış noktası ise; Sanatın önemli sorunlarından biri olan gerçeklik kavramına, bugünün dünyasında nasıl bakıldığı ve bugünün gerçeği olarak sunulan simülasyon kavramının nasıl tanımlandığıdır. Gerçek ve Sanat Felsefesi Bağlamında Gerçeğin Sanattaki Dönüşüm Noktaları adını taşıyan birinci bölümde, felsefe bilim ve sanat açısından gerçeğin uzlaşılmış tanımı yapılacak, günümüz yaklaşımlarından biri olan sanal gerçeklik kavramı ise sanat üzerinden çözümlenmeye çalışılacaktır. Postmodernizm isimli ikinci bölümde ise, postmodernizmin tarihsel sürecinin anlatımından sonra, bu sürecin gerçek ve sanat üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılacaktır. Simülasyon adıyla sunulan üçüncü bölüm ise, insanlığın ulaştığı yeni bir gerçeklik anlayışı olarak sunulan simülasyonun ve simülasyon kuramının sanat üzerindeki etkileri anlatılacaktır. Simüle Edilmiş Sanat isimli son bölümdeyse, bu kuram üzerinden hareket eden sanatçıların yaklaşımları açıklanacaktır.

The study prepared under the theme of the Analysis of the Simulation theory in actual art practice is a trial to examine today's art from Simulation Theory's point of view. The outlet of this trial is how the concept of reality-which is one of the most important issues of art- is taken in today's world and how the simulation theory, which is presented as today's reality, is defined. At the first part named The truth and the conversion points of truth in context of Art Philosophy, the agreed definition of truth in terms of philosophy, science and art will be done, and as one of today's approaches, the concept of virtual reality will be tried to be solved via art. At the second part named Postmodernism, after the historical process of postmodernism is expressed, the effects of this process upon reality and art will be tried to be explained. At the third part named Simulation, the effects of simulation, -presented as a new understanding of reality which mankind has reached- and simulation theory on art will be described. Finally at the last part named Simulated Art, the artists' approaches moving upon this theory will be explain.
Keywords: Heykel; Heykel Sanatı; Simülasyon