Doğum Eylemi Travay Sürecinde Hareket Serbestliği: Nasıl? Ne Sağlar? Kadın Doğum Hemşiresinin Rolü Nedir? - YILDIZ, HATİCE (My University, 2018)
Yaşam mucizesi olarak adlandırılan doğumun, anne ve bebek açısından en iyi şekilde sonlanmasıiçin doğal fizyolojisi içerisinde gerçekleştirilmesi, bakımda buna olanak sağlanması ve desteklenmesigerektiği belirtilmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerisi de bu yönde olup,gerekmedikçe müdahale yapılmaması belirtilmekte ve doğum eylemi sürecinde bir ve ikinci evredehareket serbestliği önerilmektedir. Son yıllarda üzerinde durulan, kanıta dayalı çalışmalarladesteklenen ve DSÖ önerdiği hareket serbestliğindeki mantık, doğum eylemi sürecinde kadının istediğizaman istediği hareketi yapmasına izin verilmesi ve buna olanak sağlanmasıdır. Doğum mekanizmasınınfizyolojik olarak kadına hangi aşamada hangi harekete gereksinim olduğunu içgüdüselolarak hissettireceği ve kadının o bağlamda eylemde bulunacağı ifade edilmektedir. Doğum eylemininbirinci evresi olan dilatasyon sürecinde (travay), kadının serbest hareket etmesi sağlanarakistediği pozisyonu almasının etkili doğum kontraksiyonu sağladığı, doğum süresini kısalttığı, fetüsüninişini kolaylaştırarak doğumu hızlandırdığı, plasental kan akımını artırdığı, olumlu perineal sonuçlaraneden olduğu, annenin konfor ve memnuniyetini artırdığı belirtilmektedir. Bu nedenle,doğum eyleminde travay sürecinde kadının içindeki dürtülerini izleyerek en rahat, en doğru pozisyonubulması için özgürce hareket etmesi gerektiği ve bunun için hareket serbestliğin sağlanmasınınönemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu çalışmada, doğum eyleminde travay sürecindekihareket serbestliğinin öneminin, doğum eylemine etkilerinin, anne ve bebek açısından yararlarınınve kadın doğum hemşiresine düşen rollerin literatür bağlamında irdelenmesi amaçlanmıştır.

Its stated that the birth-which is called as the miracle of life-is requried to be carried out through natural physiology, enabled and supported during care so that this miraculous experience can be concluded ideally for both mother and infant. World Health Organization (WHO) suggestion is also in this way. Furthermore, WHO underlines the fact that it shouldn’t be interfered unless needed and freedom of movement should be suggested in 1st and 2nd phase during labor. The reason in the freedom of movement that has been also suggested by WHO, discoursed lately and supported with the evidence-based studies means that a mother to be should be allowed to perform whenever she wants and this allowance should be provided. It is indicated that the birth mechanism will make the woman feel physiologically what action is needed at which process and thus the woman will do an act in that context. In the dilatation process, which is the 1st phase of labor, it is asserted that the woman is enabled to move freely so that she can have the position she demands-which provides an effective labor contraction. This also shortens the period of labor, expedites the labor by catalyzing the descent of the fetus, increases plasental blood stream, causes and lastly enables the mother-to-be both comfort and satisfaction. Thus, it is emphasized that in the labor process, the woman is requried to move freely by following the drives inside of her in order to find out the most comfortable and appropriate position. For this, freedom of movement plays a very crucial role. The purpose of this article is to reveal the importance of the freedom of movement during labor, its effect on labor as well as benefits for both mother and infant, and lastly the roles for obstetrics and gynecology nurses in the context of literature.
Freedom of Movement During Labor: How? What Does it Provide? What is the Role of Obstetrics and Gynecology Nurses?
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları