KÜMELEME ANALİZİ: KÜLTÜR İSTATİSTİKLERİNE GÖRE İLLERİN SINIFLANDIRILMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Kümeleme analizi, verilerin sınıflandırılması amacıyla kullanılan çok değişkenli bir analizdir. Bu yöntemde birim veya nesneler, değişkenlerin birbirleri ile olan benzerlik veya farklılıklarına göre homojen gruplara dağılırlar. Kümeleme analizinin amacı, n sayıdaki birim veya nesneyi, p sayıdaki değişkene göre kendi içinde homojen, kendi aralarında ise heterojen kümelere ayırmaktır. Bu çalışmada, kümeleme analizinin bir uygulaması olarak, TÜİK tarafından yayınlanan 2012 yılına ait kültür istatistikleri ile illerin sınıflandırılması yapılmıştır. Tiyatro salon ve seyirci sayıları, sinema salon ve seyirci sayıları, müze sayıları, kütüphane ve kullanıcı sayıları, gazete ve dergi tiraj sayıları ve kitap, elektronik kitap, kitap kaseti vb. materyal sayıları çalışmanın değişkenleridir. Çalışmanın sonunda, 81için farklı kümeleme yöntemleri sonuçları karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. il

Cluster analysis is a multivariate analysis used for data classification. In this method, units or objects are distributed in a homogeneous group, variable according to its similarities or differences with each other. The purpose of cluster analysis, the number of units or objects k is to separate into clusters are homogeneous in itself and heterogeneous in themselves, according to the number of variables p. In this study, as an application of cluster analysis, cities in Turkey are classified with the culture statistics published in 2012 by TUIK. Number of theater and audience, cinema and audience numbers, a number of museums, libraries and the number of users, number of circulation of newspapers and magazines and books, electronic books, books on tape, etc.. number of materials are the variables of the study. At the end of the study, 81 cities have compared the results for the different clustering methods and has been interpreted.
CLUSTER ANALYSIS: A STUDY FOR THE CLASSIFICATION OF CITIES ACCORDING TO CULTURAL STATISTICS