Organizational change, a research about the attitudes of the employees towards the new situation after an organizational change process in Turkish Standards Institution’s quality deportment - Aksoy, Buğra (My University, 2007)
“Değişim”, hızlı teknolojik gelişmelerden ötürü çağımızda ana belirleyici haline gelmiştir. Eskiden çok uzun zamanlarda meydana gelen değişimler, günümüzde çok kısa sürmektedir. Bu yüzden organizasyonlar, çevrelerinde gelişen bu değişimlere uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. Değişen müşteri tercihleri, yönetim teknikleri, teknolojiler, v.b pek çok faktör ile organizasyonlar karşı karşıya kalmıştır. Bu organizasyonlar yaşamlarını sürdürebilmek ve rakipleriyle mücadele edebilmek için değişimleri yakından takip ederek uygulamalıdırlar. Organizasyonların değişim uygulamalarını incelediğimizde hepsinin aynı amacı güttüğünü görebiliriz. Bu amaç da, organizasyonların yönetim anlayışlarını değiştirerek piyasa koşullarıyla başa çıkabilme çabalarıdır. Bir başka önemli husus da organizasyonların, içindeki bireylerden bağımsız düşünülemeyeceğidir. Çünkü başarı ancak bireylerin tamamının desteği ile elde edilebilmektedir. Değişimin yöneticileri öncelikle kendilerini değiştirip geliştirmeli ve iç-dış çevreye duyarlı bir profile sahip olmalılarki değişim uygulamları dirençle karşılaşmasın. Tüm bu anlatılanlar bağlamında, bu tezde önce “değişim” ve “organizasyonel değişim” kavramları ele alınmış, sonra değişimin amacı ve organizasyonel değişimi etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde organizasyonel değişimin metodları iki kısımda anlatılmış, planlı organizasyonel değişim üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise “değişim ajanı” ve organizasyonel değişimin başarısı incelenmiştir. Değişim ajanının niteliklerinden ve başarılı bir organizasyonel değişimin aşamalarından bahsedilmiştir. Daha sonra ise oluşabilecek dirençten bahsedilerek, organizasyonel ve bireysel kökenleri ile direncin üstesinden gelme yolları anlatılmıştır. Altıncı bölümde, “TSE’deki organizasyonel değişim sürecinden sonra, kalite departmanında çalışanların yeni durum karşısındaki tutumları” konulu bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada çalışanlara anket uygulanarak, değişimle ilgili tutumları sorgulanmıştır. Tezin son bölümünü ise “sonuç” kısmı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler bu bölümde yorumlanmıştır. Nowadays; because of fast technological developments, “change” has become the main determinant. Changes become faster today than before. So, organizations try to adapt those changes around them. They are face to face with so many factors such as; changing customer needs, technologies, etc.. These organizations should follow the recent changes and apply those in order to be alive and compete. It can be seen that all kinds of organizational change practices have the same targets. These targets are the efforts to cope with market conditions by changing management mentalities. Another important point is that, organizations can’t be thought independent from the individuals inside them. Because success can only be achieved with their supports. The managers should change and improve themselves firstly and have sensitive profiles both to internal and external environments in order the change practices not face with resistance. n the basis of it is mentioned above, firstly “change” and “organizational change” concepts are defined, then the aim of change and the factors that affect change are discussed in this thesis. In third part, the methods of organizational change are explained in two groups, and it is focused on “planned organizational change”. In part four, “change agent” concept and the success of organizational change is mentioned. The qualifications of a change agent, and the phases of a successful organizational change are discussed. Then, the resistance to change, its roots, and the methods to overcome are mentioned.In sixth part, a research about the attitudes of the employees towards the new situation after an organizational change process in TSE’s quality department is made. Employees’ attitudes are inquired by applying questionnares to them. “Conclusion” is the last part of this thesis. The datas that are handled are interpreted here.
Keywords: Örgütsel Değişim