Türk vergi sisteminde sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve ekonomiye etkileri - Büyükçapar, Ceren (My University, 2007)
TÜRK VERGİ SİSTEMİNDE SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ VE EKONOMİYE ETKİLERİ Türkiye Sermaye Piyasası, kısa sayılabilecek tarihinde pek çok kez krizlerle karşı karşıya kalmıştır. 1990 yıllardan itibaren hız kazanan küreselleşme ile birlikte sermaye hareketleri, ülke ekonomileri üzerinde son derece büyük değişmelere neden olmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda ortaya yaşanan krizlerde, ekonomide güvensizliğin başladığı noktada, ani sermaye çıkışları görülmektedir. Türk Vergi Sisteminde, sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde Gelir Vergisi Kanunu’na 5281 sayılı Kanunun 30. maddesi ile eklenen geçici 67. madde ile sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışma ile sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve vergilendirmenin ekonomi üzerine etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Ancak sermaye piyasasının istenilen derinliğe kavuşturulmasında, sadece vergileme sisteminin değiştirilmesi yeterli olmamakta, ekonomide de istikrar sağlanarak piyasaya olan güvenin artırılması ve atıl fonların piyasaya yöneltilmesi gerekmektedir.

TAXATION OF CAPITAL MARKET TOOLS IN TURKISH LEGISLATION AND ITS EFFECTS TO ECONOMY Turkish capital market faced numerous crises in its relatively short history. With the acceleration of globalization in 1990s, movement of capital has been causing substantial changes in countries’ economies. Like all other developing countries, Turkey has also witnessed a sudden outflow of capital in crises where the economy became unreliable. In the Turkish taxation system, provisionary Article 67 that was added to the Income Tax Law by Article 30 of the 5281 numbered Law, brought important changes in the taxation of capital market tools. This study aims at examining the taxation of capital market tools and its effects on the economy. However, to obtain the desired depth in the capital market, changes in the taxing system remain insufficient on their own; and should be backed by economic stability, increasing the reliability of markets and using the unutilized resources in the market.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Mali Politika; Sermaye Piyasası; Vergilendirme_Türkiye