11 – 15 yaş arası çocuklarda ney eğitimi (deneme) - Görgin, Güngör Barış (My University, 2019)
Müzikte çalgı eğitimine erken yaşlarda başlanmasının gerekliliği yadsınamaz birgerçektir. Ancak bu eğitimin amacına ulaşabilmesi, eğitimin verildiği yaş grubuna pedagojikaçıdan bakıp, bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimlerinin gözetilmesine de bağlıdır. Budoğrultuda Klasik Batı Müziği ve farklı ülkelerin geleneksel müziklerinin çalgılarının eğitimineyönelik çeşitli yöntem ve metotların geliştirilmesi süregelmiştir. Diğer taraftan gelişen vedeğişen dünyada çağın getirisi küreselleşme olmuş, bu durum pek çok ülkeyi yerel kültürelmirasları koruma ve yaşatma konusunda hassasiyet gösterme ve önlemler alma yolunasokmuştur. Geleneksel müziklerin bu kültürel mirasın önemli bir parçası olduğu düşünülürse,dünyadaki en köklü geleneksel müziklerden biri olan Geleneksel Türk Müziği’nin korunması,yaşatılması ve sonraki nesillere doğru bir şekilde aktarılması elzem bir öneme sahiptir.Dolayısıyla Geleneksel Türk Müziğinin kuramsal yapısı ve toplu icra geleneklerinin yanı sıraTürk Müziği çalgılarının da çocuk yaşta öğrenilmeye başlanması gerekmektedir. Bugereklilikler doğrultusunda yapılan bu çalışmada, 11 – 15 yaş arası çocuklardaki ney eğitiminekatkıda bulunmak amaçlanmıştır.iiDeneme niteliği taşıyan çalışmada, müzik ve müzik yazısına dair rkSanat Müziği’nde kullanılan temel kavramlar, neyin tanıtımı, orta – hafif - kuvvetli üfleme ileoluşan sesler ve bunlara dair egzersizler, Türk Sanat Müziği’ndeki temel dörtlü beşliler vebunlara dair egzersizler, makamların tanıtımı, makam seyirleri ve örnek eserler yer almaktadır.

It is an incontrovertible fact that musical instrument education should be started atearly age. However, the achievement of the purpose of this education depends on thepedagogical perspective of the age group in which the education is given and to observe theirphysical, mental, spiritual and social development. In this direction, various processes andmethods have been developed for the education of Western Classical Music and traditionalmusic instruments of different countries. On the other hand, in the developing and changingworld, the problem of the era has been globalization and this has led many countries to showsensitivity and take measures to protect and sustenance local cultural heritage. Consideringthat traditional music is an important part of this cultural heritage, it is essential that thetraditional Turkish music, one of the most established traditional music in the world, beprotection, perpetuate and transferred to the next generations correctly. On account of, inaddition to the theoretical structure and collective executive traditions of Traditional TurkishMusic, it is necessary to start learning Turkish Music instruments at a young age. In this studyconducted in line with these requirements, aimed to contribute to the education of childrenbetween the ages of 11-15.ivIn this experimental study, general information about music and music writing, basicconcepts used in Turkish Art Music, introduction of ney, sounds produced by medium-lightstrongblowing and exercises related to these, basic quintet quintets in Turkish Art Musicexercises, presentation of maqams, maqam views and sample works.
Keywords: Nay; Ney; Ney Eğitimi; ney method; ney metodu Ney training; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching