Endüstriyel kontrol laboratuvarına ait Scada sisteminin kontrol programının gerçekleştirilmesi - Akkaya, Şükrü (My University, 2010)
ENDÜSTRİYEL KONTROL LABORATUARINA AİT SCADA SİSTEMİ KONTROL PROGRAMININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ SCADA sistemleri günümüzde otomasyon sektöründe vazgeçilmez bir zorunluluk haline gelmiştir. Farklı görevleri yerine getiren PLC lerin haberleşme sistemleri olan scada sistemi denince herkesin aklına gelen simens firmasının ürettiği WinCC scada programıdır. Tez çalışmamızda S7-200 plclerin haberleşmesinde CP5611 kart ile birlikte halka tipi bağlantı topolojisi kullanılması hız ve verimlilik açısından tercih edilmiştir. Diğer ağ topolojileri ekonomik olmadığı için hem de PLC lerin teknik yeterlilikleri uygun olmadığından bu tezde sadece halka yapısında ağ topolojisi kullanılmıştır. Halka yapıdaki bir ağ üzerinden PROFIBUS kabloları ile fiziksel olarak bağlanmış PLC ler vardır. Bu PLC ler ana bilgisayarda bulunan Wincc Flexable tarafında izlenmekte kontrol edilmekte istenildiğinde değiştirilebilmektedir. Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı bu tez çalışmasında eğitim amaçlı bir endüstriyel eğitim laboratuarında mevcut bulunan PLC eğitim setlerinin bir SCADA sistemi aracılığı kontrolü sağlanmıştır. Ayrıca öğretmen bilgisayarı kontrolü altında bir merkezden izlenebilmesi, kontrol edilebilmesinin ve uygulamaların eş zamanlı takip edilebilmesinin sağlanması gerçekleştirilmiştir

IMPLEMENTATION OF THE MAIN CONTROL PROGRAM IN INDUSTRIAL AUTOMATION LABORATORY WITH SCADA SYSTEM SCADA systems were became obligation of new modern automation sector. Nowadays, when mentioned SCADA system which is PLC communication system for different application process, firstly talked about WinCC SCADA software. In this thesis study, ring connection topology, which is used for communication between PLCs and CP5611 card, were preferred for more fast and effective application. Because of alternative network topologies, both not economic and PLC devices not technically adaptable, in this thesis study was used ring network topology. There are PLC devices, which connected each other with PROFIBUS cable in a ring topology network. Following PLC devices can be observed, controlled and interfered by the WinCC software which is set up in computer. Because of following occasions in this thesis study, PLC training modules were controlled by SCADA system, in a training purposeful laboratory. Besides, achieve that following training modules can be observed and controlled by center instructor computer.
Keywords: Elektrik Eğiitmi