Vi̇ral pazarlamanin di̇ji̇tal dünyada satın alma davranışlarına etki̇si̇: K kuşağı üzeri̇ne bi̇r inceleme - VAROL, ERDEM; TÜZEL URALTAŞ, KIVANÇ NAZLIM (My University, 2022)
Günümüzde viral pazarlama, kurumlar ya da markalar açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kurumlar viral pazarlamanın gücünden faydalanarak ürünlerine ya da markalarına karşı farkındalık sağlamakta ve mesajlarını ücretsiz olarak geniş bir kitleye ulaştırmaktadır. Pazarlama uzmanları tüketicileri çevrimiçi alışverişe yönlendirmek, belirli ürün ve markalardan alışveriş yapılmasını sağlamak amacıyla yaratıcı ve dikkat çekici mesajlar hazırlayarak viral pazarlamadan etkili bir biçimde yararlanmaktadırlar. İçerisinde bulunduğumuz dönemde klasikleşmiş pazarlama ve reklam çalışmalarından kaçınan kurumlar, tüketicileri daha yaratıcı bir yol ile yakalayarak kurumsal itibarlarını da güçlendirebilmektedirler. Çevrimiçi alışveriş siteleri bilişim teknolojilerinin ilerlemesiyle; doğru hedef kitleye, doğru mesajlar göndererek, doğru zamanda ulaşarak beklenen etkiyi yaratabilmektedirler. Ayrıca çevrimiçi alışveriş siteleri etkili viral pazarlama stratejileri kullanarak kısa ve uzun vadede hem sitelerine olan ziyaretçi sayısını artırmakta hem de rekabet avantajı elde ederek, satış çabalarına ivme kazandırmaktadırlar. Bu bağlamda, etkili ve etkin bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkan viral pazarlamanın çevrimiçi alışveriş davranışlarına olan etkisini araştırmak bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı viral pazarlama ve çevrimiçi alışveriş ekseninde 1995-2002 yılları arasında doğan “K kuşağı”nın satın alma davranışlarına ışık tutmaktır. Bu amaçtan hareketle söz konusu çalışmada survey yöntemi kullanılmış ve K kuşağında yer alan 332 bireye çevrimiçi anket formu uygulanmıştır. Araştırmadan ortaya çıkan veriler SPSS Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, K kuşağında yer alan kadın bireylerin erkeklere oranla daha fazla çevrimiçi alışveriş tutum ve davranışı gösterdiği, haneye giren gelir miktarı arttıkça viral pazarlama ve çevrimiçi alışveriş tutum ve davranış oranının arttığı, benzer biçimde lisans mezunu olan bireylerin diğer eğitim durumlarına göre daha fazla viral pazarlama ve çevrimiçi alışveriş tutum ve davranışı gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca söz konusu çalışmada K kuşağının çevrimiçi alışveriş tutum ve davranışları ile viral pazarlama arasındaki ilişkinin pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Nowadays, viral marketing has a very important place in terms of institutions or brands. Institutions benefit from the power of viral marketing to raise awareness of their products or brands and deliver their messages to a wide audience for free. marketing specialists effectively use viral marketing by preparing creative and attention-grabbing messages in order to direct consumers to online shopping and to ensure that purchases are made from certain products and brands. Institutions that avoid classical marketing and advertising activities in the current period can also strengthen their corporate reputation by capturing consumers in a more creative way. With the advancement of information technologies, online shopping sites are able to create the expected effect by reaching the right target audience, sending the right messages, at the right time. In addition, online shopping sites increase the number of visitors to their sites in the short and long term by using effective viral marketing strategies and gain a competitive advantage and accelerate their sales efforts. In this context, the starting point of this study is to investigate the effect of viral marketing, which appears as an effective and effective marketing strategy, on online shopping behavior. The focus of this study is to shed light on the purchasing behavior of the “Generation K” born between 1995 and 2002 on the axis of viral marketing and online shopping. Based on this purpose, the survey method was used in this study and an online survey form was applied to 332 individuals in Generation K. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS Windows 22.0 program. In the study, the belt is located in K, the woman more than men, individuals attitudes and behaviors online that as household income increases the amount of viral marketing and online to increase the rate of attitudes and behaviors, individuals with a bachelor degree in a similar fashion to other shows and online viral marketing attitude and behavior training situations according to the results that have been achieved. In addition, in this study, it concluded that there is a weak positive relationship between the attitudes and behaviors of Generation K of online shopping and viral marketing.
Keywords: Consumer Behavior; Online Shopping; Viral Marketing; Viral Advertising; Generation K; Tüketici Davranışları; Çevrimiçi Alışveriş; Viral Pazarlama; Viral Reklamcılık; K Kuşağı