Kamu borç yönetiminin para ve maliye politikaları ile koordinasyonunun sağlanması : Türkiye örneği - İsmayılov, Hakim (My University, 2012)
KAMU BORÇ YÖNETİMİNİN PARA VE MALİYE POLİTİKALARI İLE KOORDİNASYONUNUN SAĞLANMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Artan kamu borç stokunun ekonomi üzerindeki etkileri 1970'li yılladan itibaren üzerinde sıkça durulan bir konu olmuş, 1980'li yıllardan itibaren ise bazı ülkelerde etkin bir boç yönetimi için yapısal reformlar gerçekleştirilmiştir. Günümüzde kamu borcunun sürdürülebilirliğ ve etkin bir kamu borç yönetimi ile ekonomik istikrar arasında önemli bir ilişki bulunduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda kamu borç yönetiminin bağımsız bir politika olarak kabul edilmesi ve makroekonomik çerçeve içerisinde para ve maliye politikaları ile koordinasyonunun sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında kamu borç yönetimi, kamu borç yönetiminin para ve maliyepolitikaları ile koordinasyonu ve Türkiye'de bu yöndeki gelişmeler incelenmiştir. Bu bağlamda kamu borç yönetiminin tarihsel gelişimi, kamu borç yönetiminin para ve maliye politikaları ile karşılıklı ilişkileri, kamu borç yönetiminde risk-maliyet analizleri ve finansal krizlerde kamu borç yönetiminin önemi anlatılmıştır. Çalışmada kamu borç yönetiminin para ve maliye politikaları ile koordinasyonunun önemi, koordinasyonun her üç politikanın da hedeflerine ulaşmasındaki rölü ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklanan sorunlar açıklanmıştır. Kamu Borç Yönetimi, Kamu Borç Stoku, Maliye Politikası, Para Politikası.

COORDINATION OF PUBLIC DEBT MANAGEMENT WITH MONETARY AND FISCAL POLICIES: TURKISH CASE The impact of increasing public debt stock on the economy have been a frequently mentioned topic since 1970s and since 1980s some countries have realized structural reforms for a more effective public debt management. Nowadays it is highly accepted that there is a strong correlation between public debt management and economic stability. In this context, it is very important to accept public debt management as an independent policy and provide its coordination with monetary and fiscal policies within a given macroeconomic framework. In this study, public debt management, its coordination with monetary and fiscal policies and the developments in this are in Turkey have been analyzed. In this context, the historical development of public debt management, its correlative interrelationship with monetary and fiscal policies, risk-cost analysis in public debt management and the importance of public debt management in financial crisis have been mentioned. The importance of public debt management with monetary and fiscal policies, the role of the coordination in achieving the goals of all three policies and the problems arising in the absence of coordination are explained in this study. Public Debt Management, Public Debt Stock, Monetary Policy, Fiscal Policy.
Keywords: Borçlar, Kamu; Ekonomi_Türkiye; Kamu Borçlanması