An anaylsis on the comparison of green growth indices : the case of Turkey and EU countries - Şahin, Fatma (My University, 2022)
Yeşil büyüme ekonomilerde gün geçtikçe önem kazanmaktadır.Yeşil büyümenin amacı toplumsal refahı sağlamakla birlikte çevre kirliliğini minimum seviyede tutmaktır. Yeşil Yeni anlaşma yeşil büyüme literatüründe büyük bir paya sahiptir. Antlaşma ekonomik iyileşmeleri ve aynı zamanda iklim değişikliği için adımlar atılması gerektiğini savunur. Toplumsal refahı arttırmak, yoksulluğun azaltmak ve ekonomide sürdürülebilirlik Yeşil Yeni Anlaşmanın temelini oluşturur. Bu kapsamda özellikle Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri birçok ülke için örnek oluşturmuştur.Çalışma Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri dikkate alınarak Asya Kalkınma Bankası tarafından takdim edilen Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri Kapsayıcı Yeşil Büyüme Endeksini ve Dengeli Kapsayıcı Yeşil Büyüme Endekslerini sunmaktadır. Endeks sosyal eşitlik, ekonomik büyüme ve çeveresel sürdürülebilirlik başlıklarından oluşmaktadır. Öte yandan, teknoloji ve büyüme arasındaki ilişki her zaman tartışmaya açık bir konudur. Bu çalışma teknolojik gelişmeleri temsilen Ar-ge harcamalarının Gayrı safi yurtiçi hasıla içindeki payı, Bilgi İletişim Teknolojileri ihracatının toplam ihracat içindeki payı ve Bilgi İletişim Teknolojileri ithalatının toplam ithalat içindeki payından oluşan teknolojik gelişme göstergesi ile teknoloji bazlı yeni bir endeks ortaya koymuştur. Çalışmanın oluşturduğu endeks dört farklı yıl: 2005, 2010, 2015 ve 2019 için bize dört endeks sunar. Teknolojik gelişme göstergesiyle birlikte Almanya, Fransa, İrlanda gibi ülkeler Kapsayıcı Yeşil Büyüme Endeksi ile yakın değerlere sahipken; Polonya, Romanya, Letonya, Litvanya gibi ülkeler daha düşük değerlere sahiptir. Bunun temel sebebi ise teknoloji göstergesinin diğer üç ana göstegeden küçük değerlere sahip olmasıdır.

Green growth gradually gains importance in economies. Green growth aims to foster social welfare by keeping environmental degradation at a minimum level. The green new deal plays a crucial role in green growth literature which defends economic improvements and steps for the climate change needs and argues that needed steps for economic recovery as well as for climate change. Fostering social welfare, poverty alleviation, and economic sustainability constitute the basics of the deal. In this context, the Sustainable Development Goals of the United Nations have set an example for many countries. The thesis presents the Inclusive Green Growth Index and Balanced Inclusive Green Growth Index for Turkey and the European Union countries. The indices consist of social equality, economic growth, and environmental sustainability pillars. Besides that, the relationship between technology and economic growth is always a controversial issue. For the measurement of technology the thesis utilizes Research and Development expenditure in GDP ,Information Communication Technology goods export in total goods export and Information Communication Technology goods import in goods import. With the technology pillar, the study introduces a new index that is Tech- oriented Inclusive Green Growth Index. It represents four indices for four different time period:2005, 2010, 2015, 2019. With the technology pillar, while countries like Germany, France, Ireland have similar values with the Inclusive Green Growth Index. Countries like Poland, Romania, Latvia, Lithuania have lower values because the technology pillar has smaller values than the other three pillars.
Keywords: Avrupa Birliği ülkeleri; European Union countries; Finance; Green New Deal; Inclusive Green Growth Index; Kapsayıcı Yeşil Büyüme Endeksi; Maliye; Turkey; Türkiye; Yeşil Büyüme; Yeşil Yeni anlaşma Green growth