Özel sağlık sigortası olmayan kişilerde genel sağlık ve özel sağlık sigortacılığına bakış - Yiğit, Filiz (My University, 2007)
Ülkemizde mevcut olan Sosyal Güvenlik Sistemi sağlık hizmetlerinden kopuk ve ülkenin genel sağlık düzeyini geliştirici amaçlar taşımayan bir sistemdir. Genel Sağlık Sigortası sisteminin ana felsefesi ise hizmet sunumu ve finansmanını birbirinden ayırmaktır. Genel Sağlık Sigortası zaman zaman yanlış olarak algılandığı şekilde bir hizmet sistemi değil, finansman modelidir. Ancak Genel Sağlık Sigortası uygulaması Özel Sağlık Sigortacıları ile birlikte düşünülmelidir. Bu nedenle kişiler yeterli hizmet alamadıkları zaman özel sigortalara yönelebilmelidir. İstanbul’un Avrupa yakasında yaşayan Özel Sağlık Sigortası olmayan 389 kişide Genel Sağlık ve Özel Sağlık Sigortacılığına yaklaşımlarıyla ilgili tanımlayıcı tipte bir araştırma yapılmıştır. Araştırmacı tarafından, yüz yüze görüşme metodu kullanılarak anket formu doldurulmuştur. Veriler bilgisayar ortamında SPSS erlendirilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin %63’ü erkek iken, %37’ si ise kadındır. Bu grubun %63’ü ortaöğretim, %28’i üniversite, %8’i ise ilköğretim mezunudur. Görüşme ile katılanların %54’ü SSK, %20’si Bağ-Kur, % 10’u Emekli Sandığı üyesidir. Geri kalan % 16 oranında kişinin sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Katılımcıların %82’si kendi tanımlarıyla ekonomik düzeylerini orta, %11’i ise zengin veya çok zengin buluyorken %7’si ise dar gelirli olarak ifade ediyor. Kamu kuruluşlarına olan ilgi özel sektör kuruluşlarına göre daha az olmakla birlikte belirli bir potansiyel göstermektedir. Bu kuruluşların da döner sermayeden ek ödemeleri çalışanlarına yapabildiği bugünlerde, belirli anlaşmalarla üyelerin kamu kuruluşunu tercih ederek maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlanabilir. Potansiyel müşterilerin yerinde ziyaret edilmesiyle tanıtım çalışmaları bireysel satışları artırmaya yardımcı olacak bir durum göstermektedir. Genel Sağlık Sigortası’na daha sağlam bir zeminde entegre olabilmek gelecek açısından kritik bir unsurdur. Bunu sağlamak üzere hükümetin çalışmaları izlenmeli ve uygun zeminde işbirliği sağlanabildiği takdirde Genel Sağlık Sigortası’nı tanıtımına ve yaygınlaştırılmasına destek verilmelidir. Bu noktada tamamlayıcı sigortanın çerçevesi iyice belirlenmiş olmalıdır. AN OBSERVATİON REGARDİNG GENERAL HEALTH AND HEALTH İNSURANCE ON PEOPLE WHO DON’T HAVE PRİVATE HEALTH İNSURANCE The present Social Security System is unrelated to the health services and also the Social Security System provides improved purpose of General health level of our country. The main subject of the general health security separates service offer and finance one from the other. General Health Insurance isn’t a type of finance such as sometimes people misunderstood. However General health insurance application must be thinkable with private healt insurance members. So the individuals chop about toward the private insurances when they don’t sufficient service. A Survey is done to describe approaching General Health and Private Health Insurance on 389 people, who live in western İstanbul, and who don’t have Private Health Insurance. Questions on survey are asked to people face to face by pollster. The data are analyzed based on SPSS software. People who attend to this survey are 63 % male, 37 % female; and graduated 63% from secondary education, 28% from university, and 8% from primary education. People who attend this survey have 54% SSK membership, 20% Bagkur membership, 10% Emekli Sandigi membership and the rest of people don’t even have any social health insurance/ benefits. 82% of participants described themselves as middle class, 11% of them find themselves as high class or highest class,while 7% of them find themselves as poor. The public corporations involvement is less than private establishment and also it represent specific potential. This corporations pay the supplementary salary from the working capital to the employees and the members gain profit for lower cost with some agreements. The potential customers can be visited their own place and then this advertising works increase individual sales. General health insurance is a critical element in terms of future fort o keep strong its place. Government Works should be followed to provide this and acceptable cooperation provided in the event that General health insurance must be supported its wipespread and definition. In this point the structure of the complemental insurance may have been pertty much specified.
Keywords: Sağlık Sigortası; Sosyal Güvenlik