Klasik erkek pantolonu üreten bir hazır giyim firmasında kalite güvence sisteminin kurulmasına yönelik model önerisi geliştirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Hazır giyim firmalarının günümüzde gerek ulusal gerekse uluslar arası pazarlarda rekabet edebilmesi, müşterilerin “zaman, maliyet ve kalite” beklentilerini karşılayabilmesi ile mümkün olabilmektedir. Özellikle “hızlı moda” kavramının pazarlama ve mağazacılıkta getirdiği yenilikler üreticilerin dört ile altı hafta içinde teslimat yapmalarını zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca üretim adetlerinin düşmesi, buna karşılık model sayısının artması klasik üretim yaklaşımlarını geçersiz hale getirmiş, bunun yerine bir ürünün bütün modellerinin dikilebileceği esnek üretim yaklaşımlarını ortaya çıkarmıştır. Bütün bu gelişmeler hazır giyim firmalarında kalite çalışmalarının bir sistem dâhilinde yürütülmesini ve sürekliliğinin sağlanması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada klasik erkek pantolonu üreten bir hazır giyim firmasında kaliteli üretimin yapılabilmesi ve sürekliliğinin sağlanabilmesi için kalite kontrol sisteminin kuruluş çalışmalarına yönelik bir model önerisi geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda firmada gözlem ve analiz çalışmaları yapılmış hata kaynakları tespit edilmiş ve hataların tekrar etmemesi için önleyici tedbirler geliştirilmiştir. Bütün çalışanlar tarafından kolaylıkla algılanabilecek kalite kontrol kartları hazırlanmış ve uygulanmıştır. Uygulamalar sonucunda ikinci kalite ürün sayısında azalmalar ve ürün kalitesinde süreklilik elde edilmiştir.

Nowadays, for apparel companies to compete in national and international markets, they have to satisfy the expectations of the customers in terms of time, cost and quality. Especially, “fast fashion” concept in marketing and shopping, require the products to be delivered in four or six months by producer. In addition, classical manufacture approaches have become absolute due to production numbers decrease and models increase. In place of this, flexible manufacture approach accepted where sewing whole models of one product are seen. All these developments made necessary for apparel companies to prosecute the quality assurance concept. In this study, systematically quality control model was proposed for classical man pants production for apparel industry to make quality production and provide continuity. In this direction, observation and analysis was carried out of company and mistakes are prevention for mechanism offered not repeating the mistakes over again. Quality control cards prepared and put into practice to perceive easily by all workers. Results of the applications have shown decrease on faulty products and continuity at quality product.
The organisation of the establishment of the quality control system in a ready wear company producing classical men trousers
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Malzeme Bilimleri, Tekstil; İşletme