Türk Yurdu dergisinde (1919-1992) Atatürk dönemi - Karakayalar, Sibel (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı Atatürk döneminin siyasi, sosyal, askeri ve kültürel dinamiklerinin Türk Yurdu dergisinin bakış açısı temel alınarak anlaşılması ve Türk milleti üzerinde etkili olan Türkçülük akımının nasıl etkin hale getirildiğini ortaya koymaktır. Türk Yurdu dergisinde yayınlanan makalelerin içerik analizine göre oluşturulan konu başlıkları altında temalar sınıflandırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde 1911-1938 dönemi siyasi olayları ele alınmıştır. İkinci bölümünde ise Türk Yurdu’nun tarihçesine yer verilmiştir. Bu bağlamda derginin kuruluş aşamasında yer alan dönemin fikir akımları, milliyetçilik, derginin genel yayın politikası ve Türk Yurdu Cemiyeti ile Türk Ocağına dair alt başlıklar oluşturulmuştur. Araştırmanın asıl çalışma konusu olan üçüncü bölümde ise 1919-1992 yılları arasında yazılan makalelerin derlenmesi ile Atatürk dönemi oluşturulmuştur. Dergide yapılan geniş literatür taraması sonucunda makale içerikleri analiz edilerek veriler bazı başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Çalışmadaki temel başlıklar, “Atatürk döneminde derginin Osmanlı Devleti’ne bakışı, Batı dünyasının anti-Türk politikaları, Atatürk inkılapları, milli ekonomi, milli eğitim, milli benlik ve kültür, Atatürk’ün anlaşılamaması, Türk milletine ve Türk gençliğine bakışı, Türkçülük ve Atatürk’ün milliyetçiliği, Milli Mücadelenin askeri ve siyasi boyutu ile yerli ve yabancı basına yansıması, Atatürk’ün özellikleri ve ölümü” temelinde oluşturulmuştur. Böylece dönemin askeri, siyasi ve sosyal analizi Türk Yurdu dergisine göre ortaya koyulmuştur.

The purpose of this study is to reveal how the Turkism movement, which was effective on the Turkish nation, was made effective by understanding the political, social, military and cultural dynamics of the Atatürk period. To have illustrated comments on the themes classified under the subject headings created as regards the content analysis of the articles. In the first section of study, addressed the issues of the political events of the 1911-1938 Period. In the second section, it discussed the history of the Türk Yurdu. In this context, it has created sub-titles pertaining to the currents of thought of the period in the establishment phase of the magazine, nationalism in the magazine, the general editorial policy of the magazine, and the Türk Yurdu Cemiyeti and Turkish Hearts. In the third section, which is the main study subject of our thesis, was formed by collecting the Atatürk Period articles written between 1919-1992, we analyzed the article contents and classified the data under some headings, in consequence of the extensive literature search in the journal. The main topics of study are the views of the magazine on Ottoman politics during the Atatürk period, the anti-Turkish policies of the Western world, Atatürk's reforms, national economy, national education, national identity and culture, inability to understand the Atatürk’s opinions, his view of the Turkish nation and Turkish youth, Turkism and Atatürk's nationalism. The study was formed on the basis of the military and political dimension of the National Struggle and its reflection in the domestic and foreign press, the characteristics of Atatürk and his death. As a result, in our study the military, political and social analysis of the period was made up according to the magazine Turk Yurdu.
Keywords: Atatürk; Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cum. Bşk., 1, 1881-1938; Atatürk, Mustafa Kemal, President of the Republic of Turkey 1, 1881-1938; İnkılap Türk Yurdu; Milli Mücadele; National Struggle; Reform; Turkishism; Türk Ocakları; Türk Yurdu; Türkçülük