TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİ 4.0 BİLGİ DÜZEYLERİNİNBELİRLENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Endüstri 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, giderek büyüyen yapısıyla ile birlikte küreselölçekte üretim, hizmet sektörü ve günlük yaşam gibi çeşitli alanlarda ortaya çıkarakhem toplumlar hem de kişiler üzerinde etkili olmaktadır. Endüstri 4.0, esnek vekişiselleştirilmiş müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak bir akıllı üretim modeligeliştirmek için insanlar, makineler ve ürünler arasında gerçek zamanlı bir etkileşimkurmaktadır. Yerel ölçekte, Türkiye, Endüstri 4.0'ın hızlı gelişimine ayak uydurmayaçalışsa da, teknolojik yetersizlikler nedeniyle, küresel yenilikçilik endeksi, küreselrekabet endeksi gibi küresel endekslere göre dünya standartlarının gerisinde kaldığıgörülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye küresel endekslerde geriye düşerken genç neslindördüncü endüstri devrimine bakış açısı ve bu konudaki bilgi düzeylerinin ölçülmesiamaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin Endüstri 4.0 bilgi düzeylerinibelirlemek için bir anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anket Türkiye’deki üniversiteöğrencilerine uygulanmıştır. Bu çalışma kapsamında, faktör analizi ve yapısal eşitlikmodeli metotları kullanarak üniversite öğrencilerinin Endüstri 4.0 bilgi düzeylerinietkileyen değişkenler belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin anket sorularınaverdikleri cevaplar üzerinden demografik bilgileri tanımlayıcı istatistikler iledeğerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular ve sonuçlar detaylı olarak Endüstri 4.0 anaçerçevesinde ele alınmıştır.

Industry 4.0, the fourth industrial reform, with its growing structure, has an impact on both societies and individuals by emerging in various fields such as production, service sector and daily life on a global scale. Industry 4.0 establishes real-time interaction between people, machines and products to develop a smart production model by taking flexible and personalized customer demands into account. At the local scale, even though Turkey tries to adapt to Industry 4.0's rapid development, because of the technological deficiencies, Turkey is losing positioning at several international ranking evaluations as in the global innovation index, and in the index of global competitiveness. The objective of this study to measure and evaluate the knowledge level of younger generation in Turkey. For this purpose, a questionnaire was prepared to determine the knowledge level about Industry 4.0 of the students. The questionnaire was conducted to students in Turkey. In the scope of this study, the variables affecting the knowledge level of Industry 4.0 were determined by using factor analysis and structural equation modeling methods. Demographic data of the university students was evaluated with descriptive statistics based on the answers of the survey. The findings and results are discussed in detail within the framework of Industry 4.0.
INVESTIGATION OF INDUSTRY 4.0 KNOWLEDGE LEVEL OF UNIVERSITY STUDENTS IN TURKEY