Psikolojik sözleşme ihlali algısı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide algılanan istihdam edilebilirlik ve iş yükü algısının rolü üzerine bir araştırma - Keskin, Burak (My University, 2020)
Psikolojik sözleşme kavramı yazılı olarak dile getirilmeyen birtakım beklentilerden meydana gelmektedir. Tarafların birbirlerine haber vermeksizin üzerinde değişikliğe gidebildiği bu sözleşme türünde vaat edilen sözlerin ne ölçüde yerine getirildiğine bağlı olarak örgütler açısından olumlu ve olumsuz birçok tutumsal ve davranışsal sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple psikolojik sözleşme ihlali örgütler açısından dikkate alınması gereken önemli bir konudur.Bu çalışmada PSİ ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide algılanan istihdam edilebilirlik ve iş yükünün düzenleyici rolü incelenmiştir. Araştırma İstanbul'da yer alan ve rastgele seçilmiş beş yıldızlı otellerin çalışanlarından veriler toplanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 420 adet anket dağıtılmış olup 279 adet geri dönüş gerçekleşmiştir.Araştırma hipotezlerinin sınanması amacıyla elde edilen verilere frekans, güvenilirlik, korelasyon ve regresyon uygulanmıştır.Araştırma sonucunda psikolojik sözleşme ihlali ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki tespit edilmiş olup bu iki değişken arasındaki ilişkide algılanan istihdam edilebilirlik ve onun alt boyutu olan içsel istihdam edilebilirliğin düzenleyici rolü tespit edilmiştir. İş yükünün ve dışsal istihdam edilebilirliğin ise düzenleyici etkisi saptanamamıştır.

The concept of the psychological contract consists of unwritten expectations. In these type of contracts, where parties may make changes without informing each other, to what degree the promisess are fullfilled may cause positive and negative attitudinal and behavioral consequences for organizations. For this very reason, psychological contract breaches are important matters needing to be considered by organizations.In this paper, the regulative impact of perceived employability and perception of work load was analyzed under the notions of psychological contract breach and intention to leave the job.The reasearch has been carried out by collecting data from the randomly selected employees of the five-star hotels in Istanbul. In the scope of the research, 420 questionnaires were distributed and 279 feedback were received.In order to test research hypotheses, frequency, reliability, correlation and regression analyses were applied on the data obtained from the surveys. As a result of the research, it was observed that psychological contract breach and intention to leave the job are directly related to one another and there is a moderator role of perceived employability and internal employability in the relationship between those two. However, whether the work load and external employability has a moderator effect could not be determined.
Keywords: algılanan istihdam edilebilirlik; Breach of contract; Çalışma ekonomisi; Intention to Leave; iş yükü; işten ayrılma niyeti Psychological Contract Breach; Labor economics; Psikoloji; Psikolojik sözleşme ihlali; Psychology; Self-Perceived Employability; Sözleşmenin ihlali; Turnover Intention; WorkLoad