Letterpress ve flekso baskı ile yapılan etiket üretiminin basılabilirlik kriterlerinin karşılaştırılması - Sadıklar, Büşra (My University, 2022)
Günümüzde çok önemli bir rol oynayan fakat hiç fark edilmeyen gizli kahramanlar olan etiketler, günlük yaşantımızda bir nevi hayat kurtarıcımızdır. Eski zamanlardan beri daha çok ürünleri tanımlamak, sınıflandırmak için görseller veya yazılar ile aktarılan etiketler gıda, ilaç, ticari gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Etiketler yapışkanlı veya yapışkansız olarak üretilirler. Kendinden yapışkanlı etiketler, ilk bakışta tek bir katman gibi gözükseler de aslında birden fazla katmanı vardır. Temel olarak 4 katmandan oluşurlar: üst kaplama, yüzey hammaddesi, astar ve yapışkan. Matbaacılık sektörü içerisinde etiket üretimi için kullanılan iki temel baskı sistemi olan Flekso ve Letterpress (Tipo) baskı birbirine çok benzeyen fakat farklı sistemlerdir. İki baskı sistemi de yüksek baskı sistemi olarak adlandırılır, bunun sebebi baskı kalıpları üzerindeki görüntü aktaracak alanların yüksekte olmasıdır. Flekso baskı kalıpları esnektir fakat Letterpress kalıpları serttir. Bu iki baskı sistemini birbirinden ayıran en temel özellik, mürekkebin baskı kalıbına aktarım sistemidir. Letterpress baskıda mürekkebi aktarmak için mürekkep merdaneleri kullanılır, Flekso baskıda mürekkebi aktarmak için üzeri gözenekli aniloks adı verilen silindirler kullanılmaktadır. Etiket üretiminde hangi baskı sisteminin seçileceği, baskı sistemine uygun bir tasarımın nasıl yapılması gerektiği konuları önemli konulardır. Tasarım aşamasında yapılan her şey baskıyı doğrudan etkilemektedir. Doğru tasarım ve doğru baskı sistemi seçimi kaliteli ürünler ortaya koymayı sağlar. Yapılan bu çalışmada, Flekso ve Letterpress baskı sistemleri için sabit bir test skalası oluşturarak bu iki baskı sisteminin basılabilirliklerini karşılaştırmak ve bu sistemler için doğru tasarım yapabilmek için yapılan ölçümler sonucunda bir kılavuz oluşturmak amaçlanmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında öncelikle teorik olarak etiketi tanımak, iki baskı sistemi arasındaki benzer ve farklı noktaları ortaya koyacak kaynak taraması yapılmıştır. Ardından gereken ölçümleri yapabilmek adına test baskısı yapmak için standart bir test skalası oluşturulmuştur. Oluşturulan bu test skalaları, basılacak olan makinelere göre yerleşimi düzenlenmiş ve baskı için makinelere uygun kalıp çekimi yapılmıştır. Baskısı gerçekleşen test skalalarından bir miktar ayırarak, mikroskop altında dişi-erkek yazılar ve negatif ve pozitif çizgilerin gözlemleri yapılmıştır. Baskıların diğer kısmı ile iki baskı sistemin renk evreni sınırlarını belirlemek için I1IO Otomatik Tarama Tablası ile ilgili alan üzerinden ölçüm yapılarak ICC Profilleri çıkarılmıştır. Elde edilen veriler etiket üreticileri için karar verme aşamasında bir değerlendirme kriteri sunacaktır. Her iki baskı sisteminin basılabilirlik sonuçları ve kalite faktörleri hem etiket tasarımcısı için hem de üretici için referans sağlayacaktır. Çalışmanın sonucunda üretim sisteminin tiraj ve görsel kalite açısından yanlış seçilmesinin önüne geçilerek hem zamandan hem malzeme sarfiyatından hem de ekonomik yönden tasarruf sağlanacaktır. Böylelikle ülke ekonomisine bu yönden olumlu yönde katkı sağlanmış olacaktır.

Labels, which are secret heroes that play a very important role today but are never noticed, they are a kind of life saver in our daily life. Labels, which have been transferred with visuals or texts to define and classify products since ancient times, have been used in many areas such as food, medicine, commercial. Labels are produced with or without adhesive. Although self-adhesive labels may seem like a single layer at first glance, they actually have more than one layer. They basically consist of 4 layers: top coat, surface raw material, undercoat and adhesive. Flexo and Letterpress printing, which are the two basic printing systems used for label production in the printing industry, are very similar but different systems. Both printing systems are called high-pressure systems, because the image transfer areas on the printing plates are high. Flexo printing plates are flexible, but Letterpress plates are rigid. The most basic feature that distinguishes these two printing systems from each other is the ink transfer system to the printing plate. Ink rollers are used to transfer the ink in letterpress printing, while in flexo printing, porous anilox rollers are used to transfer the ink. Which printing system to choose in label production and how to make a design suitable for the printing system are important issues. Everything done during the design phase directly affects the printing. Choosing the right design and the right printing system ensures quality products. In this study, it is aimed to create a fixed test scale for Flexo and Letterpress printing systems, to compare the printability of these two printing systems and to create a guide as a result of the measurements made in order to make the right design for these systems. In this thesis study, first of all, a literature review was made to recognize the label theoretically and to reveal the similar and different points between the two printing systems. Then, a standard test scale was created to print the test in order to make the necessary measurements. These test scales created were arranged according to the machines to be printed and molds were drawn according to the machines for printing. By separating some from the printed test scales, female-male inscriptions and observations of negative and positive lines were made under the microscope. In order to determine the borders of the color universe of the two printing systems with the other part of the prints, ICC Profiles were extracted by measuring over the relevant area with the I1IO Automatic Scanning Table. The data obtained will provide an evaluation criterion for label manufacturers at the decision-making stage. The printability results and quality factors of both printing systems will provide reference for both the label designer and the manufacturer. As a result of the study, the wrong selection of the production system in terms of circulation and visual quality will be prevented, and both time, material consumption and economic savings will be achieved. Thus, a positive contribution will be made to the country's economy in this respect.
Comparison of printability criteria of labels made with letterpress and flexo printing
Keywords: basılabilirlik; Basım; Flekso baskı; letterpress baskı; letterpress printing; nokta kazancı Flexography printing; printability; Printing; Technology; Teknoloji