Intelligent data warehouse applications in business - Çakır, Onur Devran (My University, 2004)
Firmaların iş yapış biçimlerindeki son gelişmeler, piyasada daha etkili rekabeti mümkün kılmıştır. Günümüzde rekabet avantajı, maliyetleri kısabilme, gelirleri çoğaltabilme ve gizli kalmış verimlilikleri ortaya çıkarabilme becerisine dayanmaktadır. Bu tarz bir performans ürünler, müşteriler ve piyasa hakkında sağlam, zamanında, çok boyutlu bilgi edinebilmeyi gerektirmektedir. Firmaların en büyük varlıklarından biri, o ana kadar sahip oldukları bilgilerdir. Bu bilgileri anlamlı bilgiler haline getirebilmek, işletmeleri değişken piyasa koşullarında rekabetçi güç haline getirecektir. Bügün ilerlemeyi sağlamanın yegane yolu, doğru bilgiyi doğru kişilerin hizmetine sunabilmektir. Günümüzün anlamlı bilgi kullanabilen sistemlerinin ihtiyacı, sadece firmanın elindeki bilgileri bir araya toplayıp, ayıklayıp, güvenli yerde saklayıp, organize edip, düzenleyip, yaymak değil; anlam kazanmış bilgileri de aynı süreçlerden geçirebilmektir. Bu tezin asıl amacı da, veri ambarı modelini daha da geliştirip; sadece anlamlı bilgiyi ortaya çıkarmakla kalmayıp, bunun yanında anlamlı bilgileri firmanın karar alma süreçlerine sokmayı da öneren akıllı veri ambarı mantığını açıklamaktır. Tezde önerilen akıllı veri ambarı, karar destek sistemleri (KDS) için yeni ve farklı bir yöndür. Bu yeni yön, KDS'nin anlamlı bilgi gelişimi öngören, daha da genişletilmiş amacına dayanmaktadır. Akıllı veri ambarı sayesinde, KDS sisteminin yeterliliğinin yanısıra, karar vericinin anlama gücünü nasıl geliştirdiği, karar alıcının zihinsel gelişimi, ve bu sayede karar alma sürecinin nasıl etkilendiği ölçülebilecektir. Anlamlı bilgi, gelişmiş olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de firmaların en önemli varlıklarından biri haline gelmektedir. Bu nedenle, firmalar bu anlamlı ve yararlı bilgiyi ellerinde tutmak ve tekrardan kullanmak istemektedirler. Akıllı veri ambarı modeli, bu değerli bilgiyi ortak bir platformda toplamak, ve günlük idari kararlarda kullanmak için geliştirilmiştir. Uzmanların bilgilerinin etkili hale getirilmesiyle, karar alma süreci kısaltılmakta ve doğru karar alma başarı oranı yükseltilmektedir. Recent developments in the business mind of companies made it possible to compete more effectively in the market. Competitive advantage depends on the ability to cut costs, maximize revenue enhancement, and look between the lines to locate hidden efficiencies today. That kind of performance requires information - solid, timely, multi-dimensional information about the business, the products, the customers and the market. One of the greatest assets of an organization is the information it already owns, but has yet to fully exploit. Transforming that information into knowledge is the key to transforming your business into a competitive force in a dynamic marketplace. Only with the right information in the hands of the right people can you keep pace in today's environment. What is needed is a new generation of knowledge-enabled systems that provides the infrastructure needed to capture, cleanse, store, organize, leverage, and disseminate not only data and information but also the knowledge of the firm. The purpose of this thesis is to propose, as an extension to the data warehouse model, an intelligent data warehouse architecture that will not only facilitate the capturing knowledge but also enhance the reuse of knowledge for the further decisions of the organization. The intelligent data warehouse proposed in the thesis suggests a different direction for decision support systems (DSS). This new direction is based on an expanded purpose of DSS. That is, the purpose of DSS in knowledge improvement. This expanded purpose of DSS also suggests that the effectiveness of a DSS will, in the future, be measured based on how well it promotes and enhances knowledge, how well it improves the mental model and understanding of the decision maker and thereby how well it improves his/ her decision making. Knowledge becomes the most important assets of Turkish companies day by day as how it is in the other developed countries; therefore, companies seek for the methods to capture and reuse the useful knowledge. Intelligent data warehousing was developed to gather this valuable knowledge in a common platform and activate it in the daily processes. As a result of activating the expert knowledge, decision making duration is shortened and the success rate of right decision making is increased.
Keywords: Rekabet