İstanbul’ da faaliyette bulunan sanayi kuruluşlarında psikoloji kökenli hizmetiçi eğitim yöntemleri- toplam kalite ilişkisi - Kocaoğlu, Ayla (My University, 2001)
Örgütün / işletmenin değişen koşullara uyabilmesi yaşamda kalabilmesi kendini yenilemesine, örgütünü geliştirmesine, sürekli öğrenmesine ve böylece insan kaynaklarını geliştirmesine bağlıdır. Bu bağlamda, bu çalışmada Türkiye'de faaliyette bulunan ve İstanbul Sanayi Odasınca belirlenen, İstanbul'da faaliyette bulunan büyük ölçekli 217 işletmede insan kaynaklarını geliştirmede psikoloji kökenli seminer ve yöntemlerin etkililiği araştırılmıştır. Evren olarak seçtiğimiz İstanbul'da olan 217 sanayi kuruluşunun içinden random seçimde belirlenen 45 işletme araştırma örneklemini oluşturmuştur. Bunlardan 30 tanesi ankete cevap vermiştir. Bu araştırma ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında, örneklem yapısını betimlemek için bağımsız değişkenlere göre frekans dağılımları ve yüzdelerden; kişisel gelişim ve toplam kaliteye etkilerinin bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını test ederken t testi ve varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. İstatistiklerin manidarlığını test etmede .05 güven düzeyi benimsenmiştir. Sonuçlara göre; toplam kalite anlayışının uygulandığı firmalarda uygulamayanlara göre psikoloji kökenli seminerlere daha olumlu bakıyor. İşletmelerin çoğu psikoloji kökenli eğitimleri özel danışmanlık firmalarından alıyor. Örneklemi oluşturan işletmelerin tamamına yakını toplam kalite anlayışı uygulamakta, bu işletmelerin tamamında hizmetiçi eğitim yapılmakta ve insan kaynakları departmanı var. Örneklemi oluşturan işletmelerin tamamı diğer işletmeler için psikoloji kökenli seminerleri önermektedir. Bütün bunlar sonucunda örneklemimize giren şirketler çalışanların insani özelliklerine ve kişisel gelişimlerine önem verdikleri, destek olduklarını görmekteyiz.
Keywords: Hizmetiçi Eğitim; SANAYİ TESİSLERİ-TÜRKİYE; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ