Suriyeli mültecilerde dini başa çıkma ve ruh sağlığı - Sağır, Zeynep (My University, 2014)
ıkma, dindarlık, Suriyeli Mülteciler, depresyon somatizasyon, travma ÖZET SURİYELİ MÜLTECİLERDE DİNİ BAŞA ÇIKMA VE RUH SAĞLIĞI Bireyler herhangi bir zorlukla karşılaştıkları zaman mevcut durumlarının zedelendiğini o güne kadar hayatlarına yapıp ettiklerine yükledikleri anlamın zarar gördüğünü düşünür ve bir tür psikolojik kontrol kaybı yaşarlar. Bu süreç savaş, sevilen birinin kaybı, doğal bir afete maruz kalma gibi travmatik olaylarda daha belirgin bir nitelik taşır. Bireyler bu tür durumlarda içerisinde bulundukları problemleri halledebilmek için bir takım etkinliklerde bulunurlar. Çoğunlukla da dinden destek alırlar. Bu çalışmanın amacı, Suriye’de iç savaşa maruz kalan sivil halkın travmatik deneyimlerinin akıbetini/ sonuçlarını tespit etmektir. Ayrıca bu çalışmanın amacı dinin söz konusu insanların psikolojilerini nasıl desteklediğini anlamaktır. Bu çalışma, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Suriye’den Kilis’e (Türkiye’nin bir şehri) gelen 12 yaş üstü mültecileri incelemektedir (2013-2014). Araştırmada nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Ayrıca 553 kişiyi kapsamaktadır. Ruh sağlığı (Somatizasyon bozukluğu, depresyon) ve dini başa çıkma konuları CES-D, PHQ ve Dini Başa Çıkma Ölçeği kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca travmatik olaylar, dindarlık ve kültürel uyum da incelenmiştir/ araştırılmıştır. Sonuçlara göre; kadınların olumlu dini başa çıkma puanları erkelerinkinden daha yüksektir. Aksi şekilde erkeklerin olumsuz dini başa çıkma puanları kadınlarınkinden daha yüksektir. Religious coping, religiosity, Syrian refugees, depression, somatization, trauma

RELIGIOUS COPING AND MENTAL HEALTH AMONG SYRIAN REFUGEES When people face to any difficulties,they think their present condition and the meaning of thier lives they have lived so far will get harm.So,they live a loss of psychologic control.This process is so clear at traumatic events,such as wars,losing beloved ones,natural disasters.People try to do several activities to cope with all difficulties.They mostly get support from religion. The aim of this study is to show the result of the traumatic experience of the civilians who are exposed to civil war in Syria.This study also aims to bring out the effect of the religion on these people’s psychology. This study searches –over 12 year refugees-who had to move to Kilis (a city in Turkey)because of the civil war in their homeland (2013-2014).Quantitive resarch method was used in this study.It includes 553 people.Mental health(somatization disorder,depression)and religious coping were investigated.We used Center for Eepidemiological Studies,Depression Scale(CES-D),Physical Symptoms Scale(PHQ 15) and Religious Coping Scale.Trauma events,religiosity and acculturation were also considered. According to the results;the women’s score of positive religious coping is higher than the men have.In other words;men’s score of negative religious coping is higher than their counterparts. Additionaly,higher score of somatization and depression are associated with female gender.
Keywords: Dini yaşam; Mülteciler; Mülteciler-- Psikoloji; Ruh sağlığı; Sığınmacılar; Sosyal durum; Türkiye