Gelişmekte olan ülkelerde dijital ekonomi : Türkiye örneği - Yücekaya, Serhat (My University, 2019)
GELİŞMEKTEOLANÜLKELERDEDİJİTALEKONOMİ: TÜRKİYEÖRNEĞİBu çalışmanın amacı “Yeni Dijital Ekonomi” olarak nitelendirilen tekno-ekonomikdönüşümün sermayenin birikim mantığıyla olan ilişkisini sorgulamak ve bunun gelişmişülkeler ve gelişmekte olan ülkelerle olan ilişkiselliğini ortaya koymaktır. Gelişmekte olanülkeler gelişmiş ülkelerin başlattığı teknolojik atılımları yakalayıp kapitalist hiyerarşideonların seviyesine çıkmaya çalışırken gelişmiş ülkeler için bu durum daha çok kendiaralarındaki rekabetin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda bu minvaldegündemi meşgul eden başlıklardan biri “Endüstri 4.0 Devrimi”dir. Endüstri 4.0 adıylasomutlaşan Yeni dijital ekonomi, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında geliştirilmişteknolojilerin fiziksel sistemlerle olan bileşimi olarak görülmektedir.Bu çalışmada “Dördüncü Sanayi Devrimi” diye adlandırılan sürecin tarihsel ve kavramsalarka planına değinilirken geçmişten günümüze yaşanan teknolojik değişimlerinendüstriyel planda yarattığı dönüşümler Sanayi Devrimi’nden başlanarak sermayeninuluslararasılaşması zemininde karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Bu bağlamdasermayenin uluslararasılaşması sürecinde oluşan uluslararası iş bölümüyle berabergelişmekte olan ülkelerin değişen rollerine vurgu yapılacak ve teknolojinin bu süreçtekirolüne değinilecektir.Çalışmanın bir diğer amacı gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye’nin dijitaldönüşümdeki konumunu ve uluslararası iş bölümündeki yerini incelemektir.

THEDIGITALECONOMYINDEVELOPINGCOUNTRIES:CASESTUDYOFTURKEYThe aim of this study is to question the relation of techno-economic transformation, whichis called “New Digital Economy” with the logic of capital's accumulation and to reveal itsrelationship with developed and developing countries. While developing countries aretrying to achieve the technological breakthroughs of the developed countries and toreach their level in the capitalist hierarchy, this situation has emerged as a result of thecompetition among the developed countries. In recent years, one of the topics thatoccupy the agenda is the Industry 4.0 Revolution. New Digital Economy, embodied asIndustry 4.0, is seen as the combination of technologies developed in the field ofinformation and communication technologies with physical systems.In this study, while explaining the historical and conceptual background of the so-called“Fourth Industrial Revolution” the transformations created by technological changes frompast to present will be examined comparatively on the basis of the internationalization ofcapital starting from the Industrial Revolution. In this context, the changing role ofdeveloping countries will be emphasized along with the international division of labor inthe internationalization process of capital and the role of technology in this process willbe addressed.Another aim of the study is to examine the place of Turkey’s position as a developingcountry in the digital transformation and the position in the international division of labor.
Keywords: : Teknolojik Gelişim; Developing Countries; Dördüncü Sanayi Devrimi; Finance; Fourth IndustrialRevolution; Gelişmekte Olan Ülkeler Technological Development; Maliye; New Digital Economy; Yeni Dijital Ekonomi