Erbiyum ytriyum alüminyum garnett lazeri veya motorlu el aletleri aracılığıyla kısmen sürmüş alt yirmi yaş dişleri çekilmiş olan hastalardaki ağrı ve anksiyetenin anket aracılığıyla karşılaştırılması - Küçükkeleş, Erol (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada, Erbiyum Ytriyum Alüminyum Garnett (Er:YAG) lazerinin, kısmen sürmüş alt yirmi yaş dişlerinin çekiminde flep kaldırılması ve kemik engelinin kaldırılmasında kullanımının, rutinde kullanılan bistüri ve motorlu el aletleri ile hastalarda oluşturduğu anksiyete ve çekim sonrası görülen ağrı, ödem ve trismus açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, kliniğimize alt 20 yaş dişlerinin çekimi için başvuran 40 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar 2 adet 20 kişilik gruba ayırıldı ve birinci grubun çekimleri Er:YAG lazeriyle, ikinci grubun çekimleriyse motorlu el aletleriyle yapıldı. Bütün hastalar çekimden önce STAI (State-Trait Anxiety Inventories) anketi doldurdu ve yüzlerinde belli referans noktaları arasındaki ve ağız açıklığı mesafeleri kaydedildi. Çekimlerin sonunda hastalara ilk 24 saat içerisindeki ağrılarını 2 saatlik aralıklarla skorlamaları için VAS (Visual Analogue Scale) anketleri verildi. Hastalar 1 hafta sonra dikişlerini aldırmaya geldiklerinde, ölçümler tekrarlandı ve preoperatif ölçümlerle karşılaştırıldı. VAS anketleri toplanıp karşılaştırıldı. Bulgular: Er:YAG lazeri kullanılarak çekimleri yapılan gruptaki ağrı değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu fakat bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Ödem ve trismus açısından iki grup arasında anlamlı bir fark olduğu ve bu farkın lazer grubu lehine olduğu ve anksiyete açısından da gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı bulundu. Sonuçlar:

olarak, kısmen sürmüş alt yirmi yaş dişlerinin çekiminde Er:YAG lazeri kullanımının standart metodlara iyi bir alternatif olabileceği görülmüştür. lazer, Er:YAG, şişlik, anksiyete SUMMARY Aim: Standard method of extraction of partially impacted lower third molars is with a scalpel, and a drill. The aim of this study is to use Er:YAG laser for partially impacted lower third molar removal, and compare anxiety, pain, swelling, and trismus observed after the procedure, with the standard method. Materials and Method: The study was performed on 40 patients who applied to our clinic for the extraction of their partially impacted lower third molars. None of the patients included in the study had any systemic illnesses, and had an age range of 18-40. The patients were divided into 2 groups of 20, and the first group had their procedures done with the Er:YAG laser whereas the second group had their procedures done with scalpels and burs. All the patients filled out the STAI survey preoperatively. In addition, measurements of distances between reference points on the face, and maximum mouth opening were recorded from all patients preoperatively. The patients filled out visual analogue scales every 2 hours for the first 12 hours and then at the 24th hour. All the measurements were repeated when the patients came for suture removal, and then these values were compared with the preoperative values. Results: Laser group had less swelling and trismus compared with the control group, and the difference was statistically significant. Pain values of the laser group were lower when compared with the control group, the difference was not statistically significant. There was no statistical difference of the anxiety levels. YAG, laser, swelling, third molar, anxiety
Keywords: Ağız cerrahisi; Ağız hastalıkları