Derin ven trombozu FDG PET/BT bulguları - KESİM, SELİN; ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Kanser hastaları, önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olan venöz tromboembolizm açısından belirgin şekilde yüksek risk altındadır. Florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) görüntülemesi onkolojik kullanım alanları dışında makrofaj, endotel ve lenfosit metabolik aktivitesini göstererek makrofajdan zengin aterosklerotik lezyonlarda ve büyük damar vaskülitlerinde olduğu gibi bazı vasküler hastalıkların saptanmasında da faydalıdır. Bu olgu sunumunda, akciğer kanseri tanılı hastada rastlantısal olarak saptanan derin ven trombozu FDG PET/BT bulguları sunulmaktadır. Yöntem: İki yıl önce akciğer kanseri tanısı alan 55 yaşındaki erkek hastaya, kemoterapi ve radyoterapi sonrası tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla FDG PET/BT tetkiki yapıldı. Bulgular: F-18 FDG PET/BT tetkikinde; sol akciğer üst lob anterior segmentte patolojik FDG tutulumu göstermeyen konsolidasyon sahası, mediastende ve interaortokaval alanda malign karakterde hipermetabolik lenf nodları, karaciğer parankiminde yeni gelişen metastatik hipodens lezyonlar ve iskelet sisteminde yeni gelişen metastatik lezyonlar izlendi. Ek olarak, sol uyluk mid-distal kesimde femoral ve popliteal vasküler trasede yeni gelişen lineer orta düzeyde [standart tutulum değeri (SUVmaks )=4,1] FDG tutulumu dikkati çekti. Bilateral alt ekstremite venöz Doppler ultrasonografi incelemesinde sol yüzeyel femoral ven distal 1/3 ve popliteal vende DVT lehine değerlendirilen kompresyona yanıt vermeyen trombüs izlendi. Sonuç: Endotelyal hasar veya hücre adezyon moleküllerinin artması sonucu oluşan derin ven trombozuna zamanla nötrofil ve makrofajlar da göç eder. Bu güçlü enflamatuvar yanıt nedeniyle, septik veya aseptik derin ven trombozunda PET incelemelerinde artmış FDG tutulumu gösterilebilir. Aynı zamanda, tromboze damarlardaki metabolik aktivite zamanla azalır, bu da hastalığın akut/kronik evresinin değerlendirilmesinde yol göstericidir. Venöz tromboemboli için yüksek risk altındaki malignite tanılı hastalarda bu görünüm akılda bulundurulmalıdır. Anahtar Kelimeler: Derin ven trombozu, F-18 FDG PET/BT
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine