Metal matrisli kompozitlerin sürtünme karıştırma nokta kaynağı - Koyuncu, Furkan (My University, 2019)
Metal Matrisli Kompozit (MMK) malzemelerin etkin olarak kullanılabilmesi için kaynak edilebilirliği önemli bir yer tutmaktadır. Bu malzemelerin uygun kaynak tekniği ile kaynak edilmesi ve ısı girdisinin düşmesi amacıyla ideal kaynak parametrelerinin uygulanması önemlidir.Bu çalışmanın teorik kısmında MMK malzemeye ait temel kavramlar, genel tanımlardan bahsedilmiştir. Özellikle bu malzemeye ait sürtünme karıştırma nokta kaynağı (SKNK) ve diğer kaynak yöntemleri literatür ışığında araştırılarak açıklanmıştır.Çalışmanın deneysel kısmında ise; SKNK yöntemi ile farklı parametrelerde MMK malzemeler ile alüminyum levhalar kaynak edilmiş, mikro ve makro yapı incelenmesi yapılmıştır. Yapılan kaynaklı bağlantılar üzerinde çekme makaslama testi ve mikrosertliğin yanı sıra optik mikroskop, SEM (Scanning Electron Microscopy), EDS (Enerji Dağılım Spektrometresi) ve XRD (X ışını karakterizasyonu) analizi yapılarak ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmıştır.Çalışma sonucunda literatürde yer alan ergitme kaynak yöntemlerine göre SKNK tekniğinin daha iyi mekanik özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda MMK malzemelerin geliştirilerek uygun kaynaklı birleştirmelerin elde edilmesi zaman ve maliyet açısından oluşan zararların önüne geçecektir. Bu çıkarım ile birlikte savunma sanayisi başta olmak üzere kompozit malzemenin sağladığı avantajlar ile birlikte katma değer yaratılacak ve sektörel olarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

Weldability has a significant role in the efficient use of Metal Matrix Composite Materials (MMCM). It is important to weld these materials using suitable welding technique and to apply ideal welding parameters in order to reduce the heat input.In the theoretical part of this study, basic concepts and general definitions of MMCM are mentioned. Especially friction stir spot welding (FSSW) and other welding methods of this material have been investigated and explained in the light of literature.In the experimental part of the study; By using FSSW method, different parameters have been applied and aluminum plates have been welded with MMCM and micro and macro structure have been examined. In addition, lap shear tensile test, microhardness, optical microscope, SEM (Scanning Electron Microscopy) and XRD (X Ray Diffraction) analysis on welded joints have been investigated.As a result of the study, it has been determined that FSSW technique has better mechanical properties than conventional fusion welding methods in literature. In this respect, the development of MMCM and obtaining the appropriate welded joints will prevent losses in terms of time and cost. With this inference, added value will be created with the advantages of composite materials, especially in the industry of defense will make significant contributions to the national economy.
Keywords: Education; Eğitim; Friction Stir Spot Welding; Metal Matrisli Kompozit Malzeme; Metaller; Metals; Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynağı Metal Matrix Composite