Görme engelli öğrencilerde yoga ve hatırlatıcı bilekliğin postural farkındalık ve özsaygı üzerine etkisi - Mete, İlknur (My University, 2021)
Amaç: Görme engelli öğrencilerde yoga egzersizinin ve hatırlatıcı bilekliğin postüral farkındalık, postür ve özsaygı üzerine etkisini saptamaktır.Gereç ve yöntem: Random ön-test son-test düzeninde ki bu yarı-deneysel çalışma Mart - Haziran 2019 tarihleri arasında bir görme engelliler okuluna devam eden 20 ilkokul öğrencisi ile yürütüldü. Öğrencilerin 10’u yoga egzersizi grubuna diğer 10’u hatırlatıcı bileklik grubuna random olarak atandı. 12 hafta süren programın girişimleri olan yoga egzersizi ve hatırlatıcı bileklik takma uygulaması 8 hafta sürmüştür. Veriler, Sosyo-demografik Form, New York Postür Analizi, Postural Farkındalığı Değerlendirme Formu ve Coopersmith Özsaygı Envanteri ile toplandı. Veriler, yüzdelik dağılım, ortalama, Ki-kare testi, Non-parametrik Wilcoxon İşaret Testi ve Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi.Bulgular: Hem yoga egzersizi hem hatırlatıcı bileklik grubundaki öğrencilerin postür, postural farkındalık düzeyleri (bilgi-durum-davranış) ve özsaygı puanları; ön test ve son test verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0,005). Her iki grubun ön test, özsaygı puanları arasında fark yokken (p=0,76) son test puanları arasında fark vardı (p=0,03).Sonuç: Yoga egzersizi ve hatırlatıcı bileklik görme engelli öğrencilerin postürlerini orta seviyeden çok iyi seviyeye yükseltmiş, postural farkındalık ve özsaygı düzeylerini arttırmıştır. Okul tabanlı ve hemşire liderliğinde yürütülen bu çalışma etkili bulunmuştur.

Purpose: To determine the effect of yoga exercise and reminder wristband on postural awareness, posture and self-esteem in visually impaired students.Materials and Methods: This semi-experimental study in the random pre-test post-test layout was conducted with 20 primary school students attending a school for the visually impaired between March and June 2019. Ten of the students were randomly assigned to the yoga exercise group and the other 10 to the reminder wristband group. The yoga exercise and the practice of wearing a reminder bracelet, which are the initiatives of the 12-week program, took 8 weeks. Data were collected by Socio-demographic Form, New York Posture Analysis, Postural Awareness Assessment Form and Coopersmith Self-Esteem lnventory. The data were evaluated using percentage distribution, mean, Chi-square test, Non-parametric Wilcoxon Sign Test and Mann-Whitney U test.Results: Posture, postural awareness levels (knowledge-state-behavior) and self-esteem scores of the students in both yoga exercise and reminder wristband groups; There is a statistically significant difference between pre-test and post-test data (p<0,005). While there was no difference between the pretest and self-esteem scores of both groups (p=0,76), there was a difference between the posttest scores (p=0,03).Conclusion: The yoga exercise and the reminder bracelet increased the postures of the visually impaired students from medium to very good levels, and increased their postural awareness and self-esteem levels. This school-based and nurse-led study was found effective.
Keywords: Awareness; Farkındalık; fiziksel aktivite; Görme engelli çocuklar; Görme engelliler; halk sağlığı hemşireliği; Health; Öğrenciler; Özsaygı; özsaygı Visually impaired children; physical activity; public health nursing; Sağlık; Self-esteem; Students; Visually impaired persons; yoga