Kentsel dönüşüm uygulaması çerçevesinde yapılan devlet destekleri ve bir riskli alan dönüşüm projesi incelemesi - Özdemir, İbrahim (My University, 2019)
Kentsel dönüşüm dinamik bir süreci ifade etmektedir. Kentsel dönüşüm projelerinin başarısı ise bu sürecin nasıl yönetildiği ile doğrudan ilişkilidir. Kentsel Dönüşüm alanlarının özellikleri ve farklılıklarına göre belirlenen vizyon ile üretilen stratejiler ve eylemler doğrultusunda, kentsel dönüşüm çalışmaları için izlenmesi gereken süreçler de farklılaşabilmektedir. Ülkemizde kentsel dönüşüm süreçleri farklı mevzuatlar çerçevesinde yürütülmektedir. Kentsel dönüşüm alanlarının bütün potansiyelleri ve kentin gelişme yönü dikkate alınarak belirlenen hedef yılı içerisinde uygulanacak projelerin hangi yöntemlerle yapılacağı da bu mevzuatlar çerçevesinde belirlenmelidir. Kentsel Dönüşüm Master Planı kararlarını takiben mevcut Nazım İmar Planları güncellenmeli, daha sonra yapılacak çalışmalarda kentsel dönüşüm kararlarının da dâhil olduğu imar planları yapılmalı, planlamanın bütünlüğü sağlanmalıdır. Bu entegrasyonun sağlıklı bir biçimde sağlanabilmesi için önceki maddelerde önerilen kanunla, yapılacak yönetmelik değişiklikleriyle veya yeni bir yönetmelikle tanımlanması gerekmektedir. Bu kapsamda insanların barınma ihtiyacıyla ilgili geliştirdikleri hassasiyet içerikli refleksin bir şekilde yönetilmesi ve barınma ihtiyacının karşılandığı yapıların sağlamlığının arttırılması konusunda insanların ikna edilmesi gerektiği açıktır. Bu konuda Devlet desteğinin de etkisiyle birlikte kentsel dönüşümün sağlanması adına yapılacak teşvikler son derece önem arz etmektedir.

Urban transformation refers to a dynamic process. Urban transformation projects success is directly related to how this process is managed. Areas of urban regeneration strategies and actions produced by the vision determined by their characteristics and differences in line with the processes to be followed for urban transformation studies and also these studies can differentiate. The processes of urban transformation carried out within the frame of different regulations in our country. All potentials of urban transformation areas and the direction of development of the city which methods will be applied within the target year determined by should be specify within the framework of these regulations. Existing Master Plans following the decisions of Urban Transformation Master Planupdated, including urban transformation decisions Development plans should be made, the integrity of the planning should be ensured. This integration to be provided in the previous articles to be provided in a healthy way, to be made it must be defined by regulation amendments or a new regulation. In this context, people have developed a reflex that is sensitive about the need for accommodation increasing the robustness of the structures in which the need for management and accommodation is met It is clear that people should be persuaded. With the effect of the State support, incentives to achieve urban transformation are extremely important.
Keywords: Devlet Desteği; Encouragement; Gayrimenkul; Kentsel Dönüşüm; Real Estate; Support of Government; Teşvik; Urban Transformation