Selection of machine stations and lines via analytic hierarchy process in an automotive industry - Uçak, Güçlü (My University, 2012)
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE UYGUN ÜRETİM EKİPMANLARININ VE HATLARININ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMİ KULLANILARAK SEÇİMİ Herhangi bir konu hakkında zamanında ve doğru karar verebilmenin önemi hem kişiler hem de kuruluşlar için giderek artmaktadır. Dolayısı ile karar verme konusundaki çalışmalar da günden güne önem kazanmaktadır. Bu çalışmada karar verme yöntemleri arasında sıkça kullanılan Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) tanıtılmıştır. Daha sonra AHP ile ilgili modellemelerin ve hesaplamaların rahatlıkla yapıldığı Expert Choice tanıtılmış; kullanımı hakkında bilgiler verilmiştir. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz birçok ülkede önemli değişikleri beraberinde getirirken Türkiye‟nin birçok sektörünü olduğu gibi özellikle otomotiv sektörünü direkt olarak etkilemiştir. Yaşanan ekonomik kriz sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve politik alanda da etkisini göstererek belirsizliği, riski ve artan rekabet gücünü de beraberinde getirmiştir. Çalışmamız otomotiv sektöründe üretim yapan bir işletmenin pres hatlarını değerlendirerek bunların içerisindeki en iyi ve en kötü ürünlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Amaca ulaşabilmek adına daha önce ortaya konulmuş pres hatları ve otomotiv sektörünün kritik başarı faktörleri incelenmiş, bu bilgiler çerçevesinde uygulama yapılacak işletmelerde yöneticilerle derinlemesine mülakat yapılarak işletmenin pres hatlarının değerlendirmesinde kullanılacak performans kriterleri saptanmıştır. Performans kriterlerinin amaç içerisindeki önem derecelerini ve her bir ürünün performans kriterlerine göre puanını saptayabilmek için Analitik Hiyerarşi Prosesinde yararlanılmıştır. Anket yardımıyla yöneticilerden 1-9 skalasını kullanarak kriterleri ikili karşılaştırmaları ve her bir ürüne kriterler bazında başarı puanları vermeleri istenerek çalışma amacına ulaşılmıştır.

SELECTION OF MACHINE STATIONS AND LINES VIA ANALYTIC HIERARCHY PROCESS IN AN AUTOMOTIVE INDUSTRY The importance of decisions about any subject is increasing every day for both personally and for companies. Along with the importance of the studies about decision making processes are also increasing. In this study Analytic Hierarchy Process (AHP) is used. AHP is a very common decision making process. Super Decisions program is used for calculations and modeling. Growing rate of change in the economic, political and social environments of business today has lead to growing competitiveness, uncertainties and risks. Turkey’s automotive industry has been dented by the dramatic slowdown in the sector that began in the autumn of 2008 with economic crisis in Europe and in the world. In the study the general performance criteria was presented for the press lines based on the best known press line criteria and the sector analysis data results, then the general press-line performance criteria was privatized for the selected company in the automotive industry by using deep and comprehensive interview with the managers. After determining of the press line performance criteria, the most appropriate products’ decision-making have been made by using Analytic Hierarchy Process. Analytic Hierarchy Process separates the goal/ problem to sub goals/ problems and collects each sub-goal/ problem’s solution in a single conclusion. This method makes decision-making easy by connecting feeling, perceiving, judgment and experience that are factors in forming the decision. In the evaluation made by Analytic Hierarchy Process, decision makers can make comparisons among alternative products by sensitivity analysis.
Keywords: Makine Mühendisliği; Otomotiv; Üretim