Kurumsal performans yönetimi ve JCI belgeli özel hastanelere yönelik bir araştırma - Cihangir, Emine (My University, 2009)
KURUMSAL PERFORMANS YÖNETİMİ VE JCI BELGELİ ÖZEL HASTANELERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Küreselleşmenin yarattığı yoğun rekabet ortamının gereksinimleri doğrultusunda kurumların geleceğe dönük stratejiler geliştirebilmesi ve çalışanları bu stratejilere ve hedeflere odaklayabilmesi büyük önem taşımaktadır. Bir kurumun performansı, belli bir dönem sonunda, o kurumun amacını gerçekleştirme ya da görevini yerine getirme başarısını tanımlayan bir göstergedir ve paydaşlarının beklentilerini karşılama düzeyini belirler. Kurumsal performans, kurumun örgüt yapısının yanında stratejileri, insan kaynakları, üretim, pazarlama, destek ve tedarik gibi birçok diğer değişkenden etkilenir. Kurumsal Performans Yönetimi ise bireysel ve organizasyonel olarak performansın geliştirilmesi için yürütülen sistematik süreç olarak tanımlanabilir. Performansın olumlu yönde geliştirilebilmesi için tüm organizasyon içinde yürütülen çalışmaların işletmenin stratejilerine, hedeflerine, standartlarına ve yeteneklerine uygun olarak yönetilmesi gereklidir. Kurumsal Performans Yönetimi, kurum performansının izlenmesinde ve yönetiminde kullanılan süreçlerin, yöntemlerin, performans ölçütlerinin ve teknolojik sistemlerin bir birleşimidir. Bu araştırmada, performansın, kurumsal bakış açısı ile yönetilmesinde ele alınması gereken boyutlar ve boyutlara ilişkin ölçütler üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda, Kurumsal Performans Yönetimi olarak ortaya konulan yönetim anlayışının ölçütleri irdelenerek, işletmelerin yüksek performanslı çalışmalar yürütmesinde göz önünde tutması gereken noktalara vurgu yapılmaktadır. Araştırmanın uygulaması, sağlık sektöründe hizmet veren ve Joint Commision International Akreditasyon (JCI) belgesi alma sürecini tamamlamış özel hastanelerde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan “Kurumsal Performans Yönetimi Uygulaması Sorgulama Modeli”nin oluşturulmasında konu önderleri ile odak grup toplantısı ve sektör uzmanları ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek, JCI Akreditasyon belgeli özel hastanelerin “Kurumsal Performans Yönetimi” uygulama başarıları; yönetim, finans, insan kaynakları, fiziksel yatırımlar ve çevre boyutları bağlamında tartışılmış ve ilgili boyutlara ilişkin olarak performanslarının arttırılmasına yönelik önermelere yer verilmiştir.

CORPORATE PERFORMANCE MANAGEMENT AND A RESEARCH ORIENTED TO PRIVATE HOSPITALS CERTIFICATED BY JCI It is very important for the corporations to be able to develop strategies oriented to the future and to direct their employees towards these strategies and goals in accordance with the requirements of the intense competition environment that the globalization created. The performance of a corporation is an indicator that displays the achievement of its goals or the succession of its task at the end of a certain period and it also determines the level of satisfaction of the shareholders’ expectation. Corporate Performance Management (CPM) can be defined as the systematic process which is conducted individually and organizationally to improve the performance. In this research, the points that are needed to be taken into consideration in the corporations’ high–performance action implementations have been emphasized by explicating the management concept that has been displayed as CPM. The application of the research has been carried out in the private hospitals which serve in the health sector and have completed the process of obtaining the certificate of Joint Commision International Accreditation (JCI). In the constitution of the “CPM Application Interrogation Model” that has been used as the data collection instrument, focus group meetings have been done by subject leaders and interviews have been made by sector experts. The end of the research, the success of the hospitals in the implementation of CPM has been discussed in the context of management, finance, human resources, physical investment, environment and the propositions have been underlined related to concerned dimensions in order to increase their performances.
Keywords: Hastaneler_Performans Yönetimi; İş Tatmini; Kurumsal Performans Yönetimi