Maliyet merkezlerinin belirlenmesi ve Almanya ve Amerika Birleşik Devletlerinin uygulamaların mukayesesi - Kabay, Murat (My University, 2012)
Bu tez çalışmasının konusu, sorumluluk muhasebesi açısından maliyet merkezlerinin belirlenmesi, ABD ve Almanya uygulamalarının mukayesesidir. Çalışmanın amacı ise, ABD ve Almanya’da benimsenen maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamaları kapsamında maliyet merkezi uygulamalarına ilişkin farklılık, benzerlik ve aynılıkların etkilerinin analiz edilmesidir. Çalışmada, maliyet merkezlerinin belirlenmesi ve işleyişi incelenerek, ABD ve Almanya açısından karşılaştırması yapılmıştır. Yapılan bu karşılaştırma sonucunda, Almanya’daki endüstri işletmelerinde maliyet merkezlerinin kapsamları resmi bir yapı çerçevesinde kesin bir biçimde belirlenmiştir. Maliyet merkezlerinin çıktı ölçülerinin basit ve tek olması benimsenmiştir. Maliyet merkezi yöneticileri daha çok sayıda ve küçük birimlerden sorumlu olmaktadır. ABD’de ise maliyet merkezleri resmi bir yapıda yer almazlar. Çıktı ölçüleri genellikle farklı ve birden çok olmaktadır. Maliyet merkezinden sorumlu yöneticiler ise daha büyük çapta yalnızca bir maliyet merkezinden sorumlu tutulurlar. Bunun nedeni Almanya ve ABD arasında kültürel, yasal, teknik ve kavramsal farklılıkların bulunmasıdır. Beş bölümden oluşan çalışmanın, birinci bölümünde maliyet ve maliyet merkezi kavramları açıklanmış, ikinci bölümünde maliyet merkezlerinin belirlenmesi, işleyişi ve performans değerlemesi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise maliyet merkezi açısından ABD ve Almanya’daki uygulamaların kıyaslanarak değerlendirmesi yapılmıştır. Son bölümde ise çalışmada yararlanılan kaynaklar sunulmuştur. Maliyet, maliyet merkezi, ABD ve Almanya’daki maliyet merkezi uygulamaları.

The subject of this thesis is the identification of cost centers in terms of responsibility accounting and the comparison of practices of the USA and Germany. The purpose of the study is to analyze the differences, similarities and uniformities regarding cost center practices within cost and administrative accounting practices adopted in the USA and Germany. In the study, the identification and operation of cost centers have been examined and compared between the USA and Germany. As a result of this comparison, the scope of the cost centers of industrial businesses in Germany has been determined accurately within a formal frame. It is aimed to have the output measures of cost centers simple and unique. Cost center administrators are responsible for more and smaller units. In the USA, however, cost centers are not located in a formal structure. Output measures are usually varied and more than one. The administrators are responsible for only one cost center which is bigger. This is because of the cultural, legal, technical and conceptual differences between Germany and the USA. The study consists of five sections. In the first section; the concepts of cost and cost centers have been defined, in the second section; the identification, operation and performance assessment of cost centers have been discussed. In the third section; the practices of cost centers in the USA and Germany have been compared and evaluated. The resources have been provided in the final section. Key Words: Cost, cost center, cost center practices in the USA and Germany.
Keywords: Maliyetleme_Amerika Birleşik Devletleri (ABD); Muhasebe