Pozitif psikolojik sermaye ile tükenmişlik arasındaki ilişkiler ve bir araştırma - Söylemez, Mahmut (My University, 2019)
Literatürde 1990’lı yıllar itibariyle yer edinip 2000’li yıllardan sonra da ivme kazanan Pozitif Psikolojik Sermaye kavramı, insanların güçlü yönlerini tespit ederek bu yönlerin daha fazla gelişmesini sağlayıp, bunun neticesinde de hem kişisel düzeyde hem de örgütsel düzeyde başarı elde edilmesine katkı sağlamaktadır.Gerek bireyler gerekse de örgütler başarıya ulaşmak adına hedefler belirlerler. Bu hedeflere ulaşmak sanıldığı kadar kolay olmamakla birlikte hedeflere ulaşmak adına harcanan yoğun çaba ise bireysel problemlere zemin hazırlamaktadır. Bu durum; çağın hastalığı olarak da adlandırılan ve tabiri caizse en sinsi ve tehlikeli hastalıklardan biri olarak literatürde yer edinen “Tükenmişlik” ile tanımlanmaktadır. Bu araştırmada, pozitif psikolojik sermaye ile tükenmişlik arasındaki ilişkiler araştırılmıştır.Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma, İstanbul’da faaliyet gösteren iki özel hastanenin 205 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 25.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; pozitif psikolojik sermayenin alt boyutlarından iyimserlik ve olumlu düşünceGENEL BİLGİLERAdı ve Soyadı:Mahmut SÖYLEMEZAnabilim Dalı:İşletmeProgramı:Uluslararası İşletmecilikTez Danışmanı:Doç. Dr. Esra Dinç ELMALITez Türü ve Tarihi:Yüksek Lisans – Nisan, 2019Anahtar Kelimeler:Psikolojik Sermaye, Pozitif Psikolojik Sermaye, Tükenmişlikiiboyutlarının duygusal tükenme üzerinde negatif; özyeterlilik ve dayanıklılık boyutunun düşük kişisel başarı üzerinde negatif; olumlu düşünce boyutunun duyarsızlaşma ve kayıtsızlık boyutları üzerinde negatif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The concept of Positive Psychological Capital, which gained acceleration in the literature from the 1990s after the 2000s, contributed to the achievement of success in both personal and organizational levels by detecting the strengths of people and furthering these aspects.Both individuals and organizations set goals to achieve success. Achieving these goals is not as easy as it seems, but the intense efforts to achieve these goals results in individual problems. This condition is defined as “burnout which is seen as the most insidious and dangerous diseases and it is also called as disease of the age in the literature. In this study, relationships between positive psychological capital and burnout were investigated.Survey technique was used as a data collection method. The research was contucted on 205 employees of two private hospitals in Istanbul. Data were analyzed with SPSS 25.0 package program. As a result of the research; optimism and positive thinking dimensions which are sub-dimensions od positive psychological capital have significantivand negative effect on emotional exhaustion. For the other sub-dimensions of positive psychological capital; self-efficacy and endurance have a signifcant and negative effect on low personal success and positive thinking has a significant and negative effect on the depersonalization and indifference.
Keywords: Burnout; Positive Psychological Capital; Pozitif Psikolojik Sermaye; Psikolojik Sermaye; Tükenmişlik Psychological Capital