Nükleer tıp teknikeri/ teknisyeninin sahip olması gereken nitelikler - Balıkcı, Murat (My University, 2005)
Bu araştırmada nükleer tıp teknikeri / teknisyeninin sahip olması gereken bilgi, beceri ve niteliklerin belirlenmesi, konuyla ilgili olarak sektörün ihtiyaçlarını ortaya konulması, mesleki teorik ve pratik bilgideki eksikliklerin belirlenmesi, hastanın, hasta yakınlarının, diğer sağlık personelinin ve nükleer tıp uzmanlarının nükleer tıp teknikeri / teknisyeninden beklentilerini ortaya koymak ve bu beklentilere cevap olabilecek meslek standartların oluşturulmasına yardımcı olması amaçlanmıştır. Çalışmamıza katılan kişilerin % 50'sinin kadın % 50'sinin erkektir. Çalışmamıza katılan kişilerin % 48'i 30-39, % 32,5'i 18-29, % 15'i 40-49, % 4,5'i ise 50 ve üstü yaş grubundadır. Çalışmamıza katılan kişilerin % 50,5'i nükleer tıp uzmanı, % 43,5'i nükleer tıp teknikeri / teknisyeni, % 6'sı ise fizik mühendisidir. Çalışmamıza katılan kişilerin % 50,5'i tıp fakültesi, % 37'si sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu radyoloji bölümü, % 6'sı fizik bölümü, % 3'ü lise, % 1,5'i sağlık meslek lisesi radyoloji bölümü, % 1,5'i hemşirelik yüksekokulu, % 0,5'i tıbbi laboratuar bölümü mezunudur. Çalışmamıza katılan kişilerin % 48,5'i üniversite hastanesi, % 16'sı özel hastane, % 11,5'i nükleer tıp merkezinde, % 10'u devlet hastanesi, % 7,5'i Sosyal Sigortalar Kurumu hastanesi, %6,5'i görüntüleme merkezinde çalışmaktadır. Çalışmamıza katılan kişiler tarafından, nükleer tıp teknisyeni / teknikerinin görev ve sorumlulukları açısından özellikle nükleer tıp çekim tekniklerine görüntüleme yöntemlerine, gama kameraların kalite kontrollerine, radyofarmasi ve kalite kontrollerine hâkim olması gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca nükleer tıp teknisyeni / teknikerinin okul döneminde almış olduğu eğitimin yeterli olmadığı belirtilmiştir. Radyoloji programlarının eğitim öğretim süresi uzatılması gerektiği ve eğitim-öğretim süresince temel teorik bilgilerin verilmesinden sonra son yıl mesleki branşlamaya gidilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Nükleer tıp teknikerliği bir meslek dalı olarak meslek tanımının yapılması ve meslek standartlarının oluşturulması gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca güncel bilgilerin, teknolojik gelişmelerin takibi eğitim-öğretim sırasında edinilen bilgilerin tekrar hatırlanması için sertifika, seminer programlarının ve kongrelerin düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. THE QALITIES EXPECTED OF A NUCLEAR MEDICINE TECHNOLOGİST

This study was aimed at establishing the knowledge, the capabilities and the qualities a nuclear medicine technician is supposed to possess, also to determine the needs and to find out and correct their theoretical and practical knowledges. The research also aimed at exposing the expectations of nuclear medicine technicians, the patients and patients relatives, nuclear medicine specialists and also to find the solutions to fulfill these expectations so as to help in establishing professional standards. Fifty per cent of those who participated in our study were women and (i.e.50 %) were men. The age distribution of the participants was as follows, 48% were 30-49 years, 32.5% were 18-29 years, 15% were 40-49 years and 4.5% were above 50 years of age. 50.5% of the participants were nuclear medicine specialists, 43.5% were nuclear medicine technicians while 6% were physicists. The education levels of the participants was, 50.5% medical faculty graduates, 37% were graduates of vocational school of health related sciences department of radiology, 6% were graduates of physics faculty, 3% were secondary school graduates,1.5 % were graduates of health related high school department of radiology, 1.5% were graduates of nursing school while 0.5% were graduates from medical laboratory department. Of the participants 48.5% were working in university hospitals, 16% were working in private hospitals, 11.5% were working at private nuclear medicine centers, 10% at government hospitals 7.3% were working in social security1 hospitals while 6.5% were working at other scanning centers. All the participants suggested that the nuclear medicine technicians should be well versed with shooting methods, quality control of gamma cameras, radiopharmacy and quality controls. They also said that the technicians did not posses enough knowledge. They suggested that the study period of the radiology programmes should be extended so that after giving basic theoretical lessons, the final year should be spent in specializing in different branches. They propossed that nuclear medicine technicianship should be a professionals branch on its own and should have its own professional standards set. In addition to this they also suggested that seminar programmes, certificate programmes and congresses should be organised so that they follow up the state of the art technological developments and to refresh the knowledges aquired during their studies.
Keywords: Tıp Teknisyenleri