Mukayeseli hukukta ve Türk hukukunda suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu - Değirmenci, Olgun (My University, 2006)
Suçtan kaynaklanan malvarlıklarının yakalanması ve müsaderesi birçok suçlu için caydırıcı bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte suçlular, söz konusu malvarlıklarının müsaderesinin engellenmesi için yasal bir görünüm kazandırmaya çalışmaktadır. Aklama suçu suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerine yasal görünüm kazandırma amacıyla yapılacak her türlü eylemi içermektedir. Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu, ülkelerin mali ve ekonomik yapılarının bütünlüğünü, istikrarını ve son olarak kamu düzenini tehdit etmektedir. Bunun önlenmesi için birçok uluslar arası hukuksal araç oluşturulmuştur. Ülkemiz bu uluslar arası hukuksal araçların bazılarına katılmış ve iç hukukuna aktarmıştır. Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması suçu ilk olarak hukukumuza 4208 sayılı Kanun ile “kara para aklama suçu” adı altında 1996 yılında girmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282 nci maddesi ile 4208 sayılı Kanun’un aklama suçunu tanımlayan 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Çalışmamızda 5237 sayılı Kanun’un 282 nci maddesinde düzenlenen “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu” mukayeseli hukuk ve Türk hukukunun ışığı altında incelenecektir. Anahtar Sözcükler; kara para aklama, suç gelirleri, suçtan kaynaklanan malvarlığı, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu.

The seizure and forfeiture of property derived from crime is a deterrent for some criminals. However criminals try to give property derived from crime legal appearance in order to prevent confiscation of property. The crime of laundering of property derived from crime consists any action with purpose of giving legal appearance. The crime of property derived from crime threatens integrity and stability of nation of financial and economic structures and lastly public order. In order to prevent this results, many international legal instruments have been designed. Our country has participated in some of these legal instruments and adopted to internal law. Firstly, the crime of laundering of property derived from crime entered our law with 4208 no. Law with the name of “the crime of money laundering” in 1996. Article 2 of 4208 no. Law that defined the crime of money laundering has been repealed with article 282 of Turkish Criminal Code no. 5237. In our study, the crime of laundering of property derived from crime will be analysed in the light of comparative law and Turkish law. Key Words : Money Laundering, Proceeds of crime, Property derived from crime, the crime of laundering of property derived from crime.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku