Görsel öğrenme bağlamında çizgi film ile animasyon filmlerin fen eğitimi ve bilim öğretimi açısından değerlendirilmesi - Küçükali, Tuğçe (My University, 2023)
Fen eğitimi çocukların, doğayı, canlıları, yaşamsal olayları, maddeyi, Dünya’yı hatta evreni anlayabilmeleri için verilen eğitimdir. Fen öğretimi gündelik yaşamdaki farklı konuları içermektedir. Bu nedenle öğretilmesi hedeflenen pek çok soyut ve somut kavramı içermektedir. Özellikle soyut kavramların öğretiminde çocukların güçlük çekmemesi ve fen konularını daha iyi anlayabilmeleri için farklı yöntemlerle bu konular çocuklara öğretilmelidir. Bu yöntemlerden birisi de çocuklara görsel öğrenme ortamını sunarak farklı görsel materyaller ile fen kavramlarını öğretmektir. Bu noktadan hareketle araştırmada görsel öğrenme araçlarından olan çizgi filmler ve animasyon filmlerle çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı ‘Çizgi Filmlerin ve Animasyon Filmlerin Fen ve Bilim Öğretimi Açısından Değerlendirilmesi’dir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada verilerin analizinde doküman analizi kullanılacaktır. Çalışma için çizgi filmler ve animasyon filmler incelenecektir. Çocuklara gönderilen ‘7-14 Yaş Arası Çocukların İzledikleri Çizgi Filmleri Belirleme’ formu ile çizgi filmler belirlenmiştir. IMDb listelerine göre en popüler animasyon filmler arasından animasyon filmler seçilmiştir. Seçilen çizgi filmler ve animasyon filmler doküman analiziyle incelenmiştir. Belirlenen çizgi filmler ve animasyon filmler iki aşamada incelenmiştir. Öncelikle fen öğretim programında yer alan kazanımlar öğrenme alanlarına göre gruplandırılarak çizgi filmler ve animasyon filmlerle ilişkilendirilmiştir. Çalışma için belirlenen çizgi filmler ve animasyon filmler incelendikten sonra çizgi filmlerin ve animasyon filmlerin hangi öğrenme alanında hangi kazanımla ilişkili olduğu tablolar halinde gösterilmiştir. İkinci aşamada seçilen çizgi filmler ve animasyon filmler belirlenen bilimsel temalar doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmadan elde edilecek sonuçlar doğrultusunda çocukların severek izledikleri çizgi filmlerden ve animasyon filmlerden neler öğrendikleri, görsel öğrenme ortamlarında ya da evlerde hangi yaş gruplarına hangi filmlerin fen ve bilim öğretimi için izletilmesinin uygun olduğu listelenerek sunulmuştur. Fen alanında yapılacak olan bu çalışmanın aynı zamanda bundan sonraki yapılacak çalışmalara öncülük etmesi hedeflenmektedir.

Science education is the education given to children to understand nature, living things, vital phenomena, matter, the Earth and even the universe. Science teaching includes different topics in everyday life. For this reason, it contains many abstract and concrete concepts that are aimed to be taught. Especially in order for children not to have difficulties in teaching abstract concepts and to better understand science subjects, these subjects should be taught to children in different ways. One of these methods is to teach science concepts with different visual materials by offering a visual learning environment to children. From this point of view, cartoons and animated films, which are one of the visual learning tools, were studied in the research. The purpose of this research is ‘Evaluation of Cartoons and Animated Films in Terms of Science and Science Teaching. In this research, which is a qualitative study, document analysis will be used in the analysis of the data. Cartoons and animated films will be studied for the study. The cartoons were determined with the ‘Deciphering the Cartoons Watched by Children between the Ages of 7-14’ form sent to the children. According to the IMDb lists, animated films will be selected from the most popular animated films. Dec. Selected cartoons and animated films were examined by document analysis. The determined cartoons and animated films were examined in two stages. First of all, the achievements in the science curriculum were grouped according to learning areas and associated with cartoons and animated films. After examining the cartoons and animated films determined for the study, the science concepts mentioned are shown in tables, which cartoons and animated films are related to which learning area and which acquisition. In the second stage, the selected cartoons and animated films were examined in accordance with the determined scientific themes. In line with the results to be obtained from the research, what children learn from the cartoons and animated films they watch fondly are presented by listing which films are suitable to be watched for science and science teaching to which age groups in visual learning environments or at home. It is aimed that this study, which will be conducted in the field of science, will also lead to future studies.
Evaluation of cartoons and animated films in terms of science education and science teaching in context of visual learning
Keywords: Animasyon filmler; Animated films; Bilim; bilimAnimated film; cartoon; Çizgi filmler; fen eğitimi; Görsel öğrenme; Science; science education; Visual learning