Toplam kalite yönetiminin yapı üretim işletmelerinde uygulanması ve maliyet yönetiminin rolü - Işık, Bahri Deniz (My University, 2002)
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN YAPI ÜRETİM İŞLETMELERİNDE UYGULANMASI VE MALİYET YÖNETİMİNİN ROLÜ Toplam Kalite Yönetiminin asıl hedefi rekabetçi işletmeler oluşturmaktır. Hayatta kalabilmenin tek şartı rekabet edebilmektir. 1980 ve 1990'ların en hızlı gelişen rekabet araçlarından birisi kalite olmuştur. Rekabet yoğunlaştıkça yaptığını satan işletme anlayışı yerini satılabiliri yapan işletme anlayışına bırakmıştır. Kalite, işletmelerin daha fazla kar etmeleri için değil, işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için zorunlu hale gelmiştir. Bugünün rekabetçi baskılar, ekonomik krizler ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işletmelerin, hedeflerine ulaşabilmeleri için doğruluğu irdelenmiş yönetim teknikleri kullanarak; kendi kalite politikalarını planlamaları, uygulamaları ve zamanla bu politikalarını geliştirmeleri gerekmektedir. Yapı Üretim İşletmeleri , sistem ve ürün kalitesi yönünden rekabet dünyasında yerini almak istediğinde, toplam kalite felsefesini benimseyerek organizasyon yapıları ve yönetim anlayışlarında gerekli değişimi yapmak zorundadırlar. Özellikle kalite problemi olan Yapı Üretim İşletmeleri, uygun yönetimle, uygun kalitede yapılar üreterek müşteri mutluluğuna yönelik bu değişimi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Toplam Kalite Yönetimi işletmenin fonksiyonları arasında etkin bir yer edinmiştir. Kalite anlayışı ile birlikte kalitesizliğin maliyetleri ve işletme üzerindeki etkileri de ortaya çıkmıştır. Yapı üretim işletmelerinde etkin bir kalite yönetimi, Toplam Kalite Maliyetlerini, sistem anlayışı ile ele alarak her zaman kontrol altında tutmalıdır. Toplam Kalite Yönetimi, müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayann bir yaklaşım olduğu kadar maliyetleride düşüren bir yönetim tarzıdır. Bir başka anlatımla Toplam Kalite hatalar önlemeyi hedefler; diğer taraftanda üretici kuruluşun hatalı üretimden kaynaklanan maliyetleri düşer. Yapı Üretim İşletmeleri , TKY uygulamasını bir masraf kaynağı, bir gider olarak değil, önemli bir yatırım olarak görülmeli, pazar payının artması ve yeni pazarlara girilmesi olanağı sağlayıp hissedarları da tatmin ettiğinden, vazgeçilmez çağdaş yönetim anlayışı olarak, Toplam Kalite Yönetimini inanarak uygulanmalıdır.

TQM IN CONSTRUCTION INDUSTRY AND ITS ROLE IN COST MANAGEMENT The main objective of TQM isto prevail in the competetive organizations. The basic condition for survival is to maintain superiority in the competition process. The most rapidly developing instrument of competition during the years 1980-1990 has been the quality factor. During this process while competition was becoming more and more severe, the enterprises which used to be manufacturer sellers, has been replaced by the ones manufacturers producing goods whichare demanded market. Quality concerns became key not to maintain business profotobality but an indespencibleainstrument for their existence. Current competetive pressures dictates to evaluate the management techniques toward securing objectives of enterprises within a context of economic crises and ever progressing technologic change. Companies should develop their unique quality plans and policies, as well as implementation aiming to preserve continous development. Construction Industries' Production Units have to maintain an organizational and management concept which will enable them to cope with the competitive conditions of the market requiring quality goods and services. Those which needs to deal with quality problems are requiring appropiate management policies which will direct to produce structures conducive to the production of required quality goods. TQM has mainted an effective impact on the enterprise functions. Alongside the quality concerns, the cost of subquality productions and its consequent effects on company's performance becomes quite appereant. TQM in the Construction Industry's manufacturing enterprises should be taken up with a systems approach and must be kept under control. TQM, while providing an understanding of customer satisfaction aims to cut down costs. In other words, TQM aims to avoid the errors and tries to reduce costs which stemn from defficiencies in the production management. Construction Industry, enterprises should not consider the TQM as an extra cost item; but rather an incentive tool to enter into new markets; as a modern management technique which ensures the shareholders' as well as customers satisfaction.
Keywords: Maliyet Tabanlı Yönetim; Toplam Kalite Yönetimi; Yapı