Türk milli eğitim sistemi’nin amaç değerler açısından etkililiği -İstanbul iline ait uygulama- - Parlak, Kemalettin (My University, 2000)
Türk Millî Eğitim Sistemi'nin Amaç Değerler Açısından Etkililiği isimli araştırmanın genel amacını, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türk Millî Eğitim Sistemi'nin eğitim ve öğretimle ilgili temel resmî Dökümanlarından, başta Atatürk olmak üzere diğer yetkili devlet adamları, ilgili kişi ve kurumların dile getirdiği ve en son 1973 tarih ve 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 2. Maddesi'nde tespit edilmiş, 16.6.1983 tarih ve 2842 Sayılı Kanun'un 1. maddesi ile son şekli verilerek ifade edilen Millî Eğitimin Genel Amaç Değerlerinin Türk Millî Eğitim Sistemi'nin orta öğretim düzeyinde kazandırılıp kazandırılmadığının saptanması oluşturmaktadır. Araştırmanın alt amaçlarını ise Cumhuriyet Halk Partisi''nin Atatürk döneminde 1935 yılındaki kurultayında şekillenen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de temel değer parametrelerini oluşturan Cumhuriyetçilik, Ulusçuluk, Halkçılık, Devletçilik, Lâiklik ve Devrimcilik ilkeleri ile bu ilkelerin alt boyutlarındaki değerleri Türk Millî Eğitim Sistemi'nin ortaöğretim mezunu öğrencilere kazandırmada etkili olup olmadığının saptanması ve cinsiyet, okul türü, sosyo-ekonomik düzey açısından farklılıkların belirlenmesi meydana getirmektedir. 1997-1998 Öğretim Yılı içerisinde İstanbul ilinde farklı yerlerde bulunan üçer adet devlet, özel ve imam-hatip lisesi son sınıf öğrencileri örneklemi oluşturmaktadır. Araştırmanın genel ve alt amaçları doğrultusunda değerlerin kazandırılıp kazandırılmadığının belirlenmesi için Eğitim Değerleri Anketi hazırlanarak kullanılmıştır. Eğitim Değerleri Anketi'nden elde edilen bulguların istatistiksel çözümü sonucunda yapılan değerlendirmede, Türk Millî Eğitim Sistemi'nin 6 ilkede ifadesini bulan eğitimde amaç değerleri ortaöğretim mezunu öğrencilere kazandırmada etkili olduğu görülmüştür.

The general aim of this research is to investigate whether Natıonal Educatıon's General Target Values is changed or not to the graduate students from secondary school. The underparts of of the research are to investigate whether Turkish Natıonal Educatıon System is effective or not for changing basic value parameters of the Turkey Republıc which are republiciszm, natıonalizm, peoplizm, govermentalizm, laisizm, revolutionizm and values of underparts of these principles to the graduate students from secondary school, and determine the differents in sexuality, school variety and socıo-economic level. The sample are composite of graduate students from three state, three private and three religious (imam-hatip) high school in İstanbul in 1997-1998 educatıon years. A Educatıon Values Questionnaire was prepared and used for investigating whether the values is changed or not. When the research was finished, it was seen that the Turkish Natıonal Educatıon System is effective to change the General Target Values to the graduate students from secondary school according to the statistical results of the research.
Keywords: EĞİTİM-TÜRKİYE-İSTANBUL